Perşembe, Eylül 28, 2006

Tayland Usulu Patlicanli Feslegenli Tavuk

Ne zaman eve yorgun argin gelsek ve evde yemek olmasa hemen cabucak yapilan tarifler arariz. Bunlarin arasinda Tayland usulu yemeklerin ayri bir yeri var. Genelde karistirarak kizartilan (stir fry) bu yemeklerin hem yapmasi cok kolay ve cabuk, hem de cok lezzetliler. Karakteristik tatlari verebilmek icin onceden birkac malzeme edinmek gerekiyor. Ornegin soya sosu artik epey yaygin bir sekilde herkesin mutfaginda bulunuyor. Onu saymazsak balik sosu tayland yemeklerinin cogundaki vazgecilmez malzemelerden. Ben gecen yil almistim. Soya sosuna benzer siselerde satiliyor. Kullanmaya basladigimdan beri buzdolabinda tutuyorum ve tadi hala yerinde. Benzer sekilde susam yagi da Cin mutfaginda cok kullanilan bir yag. Onu da alip bir kosede bulundurmakta fayda var. Cok fazla miktarda zaten kullanilmadigi icin epey uzun sure idare ediyor. Lezzeti gercekten cok kendine ozgu ve zengin. Bu tur tariflerde istiridye sosu da kullaniliyor ama aldigimiz istiridye sosunu evde bir turlu bulamadigimiz icin bu tarife koyamadik maalesef. Bu tarif elbette balik sosu veya susam yagi olmadan da hazirlanabilir ve cok lezzetli olacagina eminim. Tabii bir de bir vok edinmek faydali olabilir. Ben benimkini Ikea'dan almistim. Tam vok degil, alt kismi biraz duzce ama zaten benim de gozlerim cekik degil, o yuzden iyi anlasiyoruz; kesinlikle is goruyor.

Bu tarifi Sevgili Fethiye'nin tavsiyesiyle aldigim Simply Thai (Wandee Young & Byron Ayanoglu) kitabindan kendimize gore uyarladik. Bu arada belirtmek isterim, Fethiye'nin tavsiyesiyle kac kitap aldigimi bilmiyorum. Cok :) Hepsi de harika onerilerdi. Tesekkurler Fethiyecim.

Malzemeler (2 kisilik):

250 gr kusbasi tavuk gogsu
3 yemek kasigi susam yagi
3 adet ince patlican (alaca soyulup ince dilimlenmis)
1 adet poblano biberi (kalin dogranmis)
1 orta boy sogan (ince dogranmis)
1 dis sarmisak (ince dogranmis)
10 yaprak taze feslegen (iri parcalanmis)
1 yemek kasigi balik sosu
1 yemek kasigi esmer seker
1 yemek kasigi soya sosu
1 yemek kasigi misir nisastasi
2 yemek kasigi su
200 ml sivi yag

Yapilisi:

Patlicanlar kizdirilmis sivi yagda kizartilir. Kagit havlu uzerine alinarak fazla yagindan arindirilir. Beri tarafta harli ates uzerindeki bir vok icinde susam yagi kizdirilir ve sogan, sarmisak ve poblano biberi eklenip 2 dk karistirarak kizartilir (stir fry). Buna tavuklar eklenerek bir 2 dk daha karistirilir. Bu karisima soya sosu, balik sosu ve seker eklenerek 30 sn daha cevrilir. Buna feslegen ve onceden kizartilmis patlicanlar eklenerek 1 dk daha karistirilir. En son olarak da sulandirilmis misir nisastasi eklenerek 1 dk daha karisitirilir ve atesten alinir. Yaninda yasemin pirinci ile servis edilir.

Simdi, yapimi cabuk mu diyorduk? Evet. Soyle ki:

Ise pilavi ustune koymakla baslanabilir (5 dk)
Patlicanlar alaca soyulur, dilimlenir ve tuzlu suya kara suyunu salmasi icin birakilir (5 dk)
Sogan, sarmisak, feslegen ve biber dogranir (5 dk)
Gogus tavuk eti dogranir (2-3 dk)
Sivi yag kizdirilir, patlicanlar kurulanip kizartilir (10 dk)
Pilavin alti kapatilir (5 sn)
Susam yagi kizdirilir, malzemeler karistirarak kizartma edilir (5 dk)
Ve servis...

Toplam sure: 3 asagi 5 yukari 35 dk!!!

Ilk deneme biraz daha uzun surebilir tabii, ama yaptikca insan ustalasiyor ve sure gitgide kisaliyor...

Afiyet Olsun...

4 Comments:

Blogger Yesim said...

Ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Susam yağını bu aralar çokca duyuyorum ben de edineyim bari bir şişe sonra da sizin tarifi denerim : )

4:20 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Yesim sagol, cok tesekkurler.. Susam yagi cok tanidik bir lezzet aslinda. Tahin ve helvaya alisik bunyelere iyi geliyor :) Tarifi de denersen begenirsin umarim. Sevgiler.

4:04 ÖS  
Blogger fethiye said...

Cok guldum senin su "ama zaten benim de gozlerim cekik degil, ..." demene ;) Alemsin yaw.

Kitap tavsiyeleri icin rica ederim ama oyle cok da degildi yaw, ya 2 ya da 3. Ama bu kitap benim favorim cidden! Afiyet olmustur, ben bunu deneyeyim desem de Sam'in evde olmadigi bi zaman denemem gerekecek; patlican sevmiyor ;(

2:13 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Fethiyecim, bilmiyorum, sanirim muhabbetini cok yapiyoruz ya, belki de bana ondan oyle geldi.Aklimdakiler ve aldiklarim toplam olarak...

Sam senin yaptigin sekilde de sevmiyorsa patlicani hakkaten sevmiyor demektir...

Biz de senin su bahsettigin flank steak tarifini hala deneyecegiz ayni kitaptan, yil oldu... Ustelik gecen haftasonu aldik, gittik gene baska turlu pisirdik.

11:24 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Cuma, Eylül 22, 2006

(Zeytinyagli Yaprak) Dolmasi mi Sarmasi mi?

Sonbahar iyice agirligini koymaya basladi artik Eylul ayina... Sicaklik dustu, daha cok gunes yerine daha cok bulut gormeye basladik gokyuzunde. Havalar iyice bozmadan bu tarifi bir yazayim istedim. Taze topladigimiz yapraklarla yaptigimiz zeytinyagli yaprak dolmasi (veya sarmasi). Neseli Gunler filmindeki Adile Nasit'le Munir Ozkul'un "Tursu en iyi limonla yapilir." "Hayir sirkeyle" "Limooonnn" "Sirkeeeee" seklindeki tartismalarina benzer mi bilinmez. En azindan sonunun benzemeyecegini umalim :))) Ama bizde de "Dolmaaaaa" "Hayir, nasil dolma olur, yapraga sariyorsun ici, sarmaaaaaaaaa" seklinde devam eden bir tartisma var yillardir. Sanirim bu konuda Erik'le asla geri adim atmayacagiz ikimiz de. Ismi ne olursa olsun, yaprak taze olunca lezzeti bir baska oluyormus. Iste bizim tarif:

Malzemeler:

50-60 adet taze asma yapragi
1 su bardagi (veya kap) baldo pirinc
5 yemek kasigi sizma zeytinyagi
1 buyuk sogan (ince dogranmis)
2 dis sarmisak (ince kiyilmis)
3-4 yemek kasigi cam fisitigi
3-4 yemek kasigi kus uzumu
Her biri 1/2 demet taze otlar (maydonoz, nane)
2 yemek kasigi kuru nane
1 yemek kasigi esmer seker
1 yemek kasigi toz tarcin
1 tatli kasigi taze cekilmis karabiber
1 tatli kasigi toz yenibahar
1 tatli kasigi deniz tuzu
1 cay kasigi kirmizi pul biber
1,5 bardak su
1 limon (ince dilimlenmis, suslemek icin)

Yapilisi:

Dalindan ellerimizle kopardigimiz yapraklar kaynar suda renkleri donene kadar haslanir (30 saniye kadar) ve sogumaya birakilir.

Ic icin, sogan, sarmisak ve cam fisitigi hafif kizdirilmis zeytinyaginda soganin rengi pembeden hafif kahveye donmeye baslayana kadar kavurulur. Bu kisim cok onemli. Sogani iyice karamelize olunca ve fistik da iyice kavrulunca cok daha lezzetli oluyor. Buna pirinc ve diger malzemeler eklenerek biraz daha cevrilir ve uzerine 1,5 bardak suyun yarisi eklenir. Tencerenin agzi kapatilir ve kisik ateste suyunu cekene kadar pisirilir. Pirincler bu sekilde yari pisirildikten sonra yapraklara sarma islemine gecirilir. Sarilan "dolmalar" yayvan bir tencereye en fazla iki kat cikilacak sekilde yerlestirilir. Yerlestirmeden once tencerenin zeminine birkac yaprak dosenir ve bu sirada ic ciz eder, yazik oluyor yapraklarimiza diye. Ama bu islem yapilmazsa ve alti tutarsa olan bizim dolmalara degil bunlara olsun diye dusunulur. Dizme islemi bittikten sonra 1,5 bardak suyun diger yarisi ilave edilerek cok kisik ateste suyunu cekene kadar pisirilir ve alti kapatildiktan sonra da 15 dk demlenmeye birakilir. Bu sirada gidip gelip olmus mu diye tencereden tirtik yapilmamasi lazimdir ama yapilabilir.

Afiyet Olsun...

15 Comments:

Blogger Dalgic said...

Tabii ki SARMA! Akil var mantik var, degil mi? Ne zaman birisi asma yapragindan kulah yapip icini pirincle doldurur, o zaman dolma olur. Yaprak pirince sarilarak yapildigi surece onun adi SARMAdir, dolma diyenlerin dilleri kabak dolmasi kadar olur.

6:13 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Bence de Sarma:)
Gul

11:57 ÖÖ  
Blogger cenebaz said...

Ya, sanırım Egeliler sarma diyo, diğerleri dolma. E ,tabe Egeliler haklı yane ( ne ego be)

2:44 ÖÖ  
Blogger renkler said...

Biz ise hep dolma deriz:-)

İster dolma, ister sarma, tadı harika:-)

Ellerine sağlık, bir de dün yedik, iştahsız oğlumu bile baştan çıkaran bir lezzettir zeytinyağlı yaprak "dolması"...

Renkli günler:-)

4:14 ÖÖ  
Blogger Oya Kayacan said...

Dalgıç'ın yanıtı mükemmel. Sararsın sarma olur, doldurursun dolma olur. Mantık açıklaması böyle. Ancak sarmaya dolma demek hiç yanlış değilken, dolmaya sarma dersen acayip bozuk türkçeye girer 8-((

Bir de yani ne bu sarmalar böyle, bu kadar düzgün. Maşallah vallahi. Soğanı da karamellediğine göre, biraz da dirice bırakmayı becerebildiysen pirincini, senin eline kolay su dökülemez Yeşil Erik...

9:14 ÖÖ  
Blogger tavsan said...

ya ben size yemege gelmek istiyrum yaaaaa. cok guzel gorunuyo sarma/dolmalar. biz ikisini de deriz; yaprakla yapilan etli olanina dolma, zeytinyagli olanina sarma diyor da olabiliriz ya da ben oyle diyorum. bohuu ben de istiyom...

10:41 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Dalgic Bey, Gul ve diger sarmacilar: Elbette sariyorsun sarmasina ama sonuca bakarsak ici dolmus yapraklar cikiyor karsimiza, ama sarilarak ama doldurularak.. Dolayisiyla dolma da denir; herhangi baska bir cesit dolmaya da sarma denmesi bu yuzden kulak tirmalar efenim. Bu da benim aciklamam. Neyse :)) Dolma da densin sarma da, sonuca bakalim biz...

Tesekkur ediyorum guzel sozlerinize.

Cenebaz, hakli olabilirsin. Ben de Karadenizliyim, karalahana sarmasi diye bir laf hic duymadim mesela..

Duygu, ic artarsa baska seyler doldurursun olmadi..

Renkler, evet, yok boyle bir lezzet.

Oyacim, bu seferkiler epey duzgun oldular, neden biliyor musun. Yaprak taze oldugu icin. Cok direncli, sararken rahatca gerilebiliyordu. Salamura olunca cok cabuk yirtiliyorlar. Olcu de iyi tuttu, sadece iki kat koyunca tencereye cogu esit miktarda pisiyor ve ic diri kalabiliyor.

Tavsancim, davet her zaman gecerli. Bekleriz yani. Var mi bu taraflara gelme planlari bu yil?

12:08 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Sarmalar yada dolmalar gercekten cok guzel gorunuyorlar. Ellerinize saglik. Bugun bende deneyeyim bari..

3:55 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Senay sagol. Tarif yardimci olur umarim.

10:57 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Merhabalar,
Bugun guzel sarma tarifinizi yaptim. Cok lezzetli oldu gercekten.Ozellikle 11 aylik minik kizim cok sevdi .Bilmenizi istedim.. Tarif icin cokkk tesekkurler. Siradaki tarifi sabirsizlikla bekliyoruz..
senay

9:10 ÖS  
Blogger YesilErik said...

Senay, tarifi denemene ve begenmene cok sevindim. Kendin pisirmesi guzel ama baskalari da deneyip begenince daha bir guzel oluyor. Ufak kizin icin cok baharatli kacmamistir umarim. Sevgiler.

4:08 ÖS  
Blogger ZeYNeP said...

Leziz ve guzel gorunuyor.
Bir zamanlar Fethiye'ye yazdigin bir yazi geldi aklima yapamiyorum diye, bence cok guzel duzgun sarilmis hepsi. Ellerine saglik.
Afiyet olsun.
Bana gorede yaprak sarmasi ismi :))
Zeynep

5:01 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Zeynepcim sagol. Ben de ne guzel mizmizlaniyordum degil mi :)

11:26 ÖÖ  
Blogger Burcu said...

Ben Egeli degil Trakyaliyim ama bence de kesinlikle sarma. Hem eger sardigimiz yapraklara dolma dersek, yaprak sarmasiyla icini gercekten doldurdugumuz biber, patlican, kabak vs dolmasi arasindaki farki nasil aciklayacagiz?

Bu arada sarmalar harika gozukuyor.

11:06 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Burcu tesekkurler.

4:53 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Cuma, Eylül 15, 2006

Salatalik tursusu

Malum, kis kapiya dayandi... Yok abarttim :) Ama kisa hazirlaniyoruz ciddi ciddi... Ve bu yil ilk kez ciddi ciddi tursu kurduk biz de. Ilk deneme icin hic de fena olmadi. Tarif soyle:

Malzemeler ve Yapilisi:

5 kg salatalik icin,
2 lt suya:

7 avuc kaya tuzu
2 fincan sirke
2 avuc limon tuzu
2 tatli kasigi seker

Kavanoz basina ise:

3 dis sarmisak
2 yemek kasigi kisnis tohumu
2-3 adet defne yapragi

ve cesitli otlar... Bazisini maydonoz/dereotu ile yaptik, bazisini ihlamurlu. Agzi s1k1ca kapatilip serin yerde en az bir hafta bekletilecek. Puf noktasi: hic hava almayacak. Bunun icin laboratuvarimdan ozel olarak getirdigim strec filmlerden bile kullandik.

Biz buyuklu kucuklu 6 kavanoz kurduk, ikisini mideye indirdik bile. Bir haftada oluyor, ama ikinci haftanin sonunda da lezzeti gayet iyiydi.

Afiyet Olsun...

6 Comments:

Blogger Zeynep M. TÖRE said...

Uyduruk kavanozundakileri inan cok merak ettim. Tursuda ihlamur hic aklima gelmedi :)) Tursularin laboratuardaki deney kavanozlari gibi cok hos uzerindeki etikete ne guzel yazmissiniz, iceriginde neler var. Harikasiniz. Ama gercekten ihlamurluyu merak ettim simdi:))
Ellerinize saglik, afiyetle yiyin.

3:43 ÖÖ  
Blogger ycurl said...

Kimya uzman kisisi tursu kurunca boyle olur demek ki :)) Saka bir yana afiyet olsun. Hayatta beceremeyecegim seylerden birisi tursu kurmak sanirim :)

9:57 ÖÖ  
Blogger Tijen said...

evet evet kisnis çok yakisiyor tursuya erikcigim iyi etmissin..
ellerine saglik.
tijen
(bir dahakine halka halka dogranmis soganlar ve tane karabiber de koy,bulgar göçmeni bir arkadasimin anneannesi usulü olsun)

8:28 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Merhaba, geciken cevap icin ozur diliyorum, isler biraz yogunlasti bu aralar...

Zeynepcim, sagol. Kuvvetli bir ihlamur tadi aliniyordu, klasik tursu tadindan biraz farkli oldu. Denersen begenirsin umarim.

Ycurlcum, inan aynen senin gibi dusunuyordum ama bu isin tam bir olcusu yok, o yuzden stres yapmaya da gerek yokmus. Bence iyi tursu kurarsin sen :)

Tijencim, Cumartesi bir posta daha kurduk tursu, bu sefer lahana ve fasulye. Yorumunu sonradan gordum maalesef.Ama harika geliyor kulaga. Bir dahaki sefere oyle de denemek isterim.

11:47 ÖÖ  
Blogger Asli said...

Ben de gecen hafta kurdum salatalik tursusu, ama Alacatidaki sokak tursucularina ozenip malzemeleri biraz degistirdim.
Limon, kaya tuzu, hardal tohumu, nohut (iclerinin bosalmamasi icin) ve bir iki dilim de limon koydum.

Nefis oldu, tavsiye ederim. Afiyet olsun hepimize,

Asli

4:19 ÖS  
Blogger YesilErik said...

Asli, senin de eline saglik. Bir dahaki sefere biz de nohut koyacagiz, nedense ilk seferde akil edemedik. Sevgiler.

11:27 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Pazartesi, Eylül 11, 2006

Yogurtlu Armut Tatlisi

Annem yemek kitaplarina merakli oldugumu bildigi icin eline gecen ne kadar kitaplastirilmis tarif veya yemek kitabi varsa bana vermeye basladi. Bunlardan birisi de Dunya Mutfaklari adi altinda bir nevi klasor.

Haftasonu da misafirlerimiz vardi. Kara kara ne tatli yapsam diye dusunuyordum. Tatli yapimiyla pek aram yok ve kendimiz icin evde pek yapmiyorum. Ama misafir gelince durum baska, tam anlamiyla eteklerim tutusuyor :)

Iste bu Dunya Mutfaklari klasorunun sayfalarini karistirirken bu yogurtlu armutlu tatliyi gordum. Yapimi gayet kolay gorundugu icin ve tesadufe bak ki, evde de bir gun once pazardan aldigimiz minik armutlar olunca hadi bir deneyeyim dedim su tarifi.

Malzemeler:

(Armutlari pisirmek ve dipsos icin)

Yaklasik 1 kg armut (dilediginiz cesit, eger bildigimiz buyuk armutlardansa 4 tane yeterli olacaktir. Kabuklari soyulacak ve cekirdekli kismi kabak oyacagi yardimiyla cikarilacak, saplari kesilmeyecek)
3 su bardagi kirmizi sarap (dilediginiz cesit, ben gayet ucuz bir sarap kullandim)
1,5 su bardagi toz seker (ben esmer seker koydum)

(Yogurt sosu icin)

300 gr tam yagli yogurt (yarim yagli da olur)
3 yemek kasigi cinar ozu (maple syrup, tarifin orijinalinde bal var, evde bal olmadigi icin ben cinar ozu koydum. Bence cok daha aromali ve guzel yapti.)
1 yemek kasigi toz tarcin

Yapilisi:

Orta boy bir tencereye sarap ve seker koyularak alti orta-cok hararete getirilir. Seker eridikten sonra icine armutlar koyulur ve yumusayana kadar kaynatilir. Bu pisme suresi armuttan armuta degiskenlik gosterebilir. Ama 30 dk icinde bir kontrol etmekte fayda var. Pisen armutlar bir tabaga alinarak sogumaya birakilir. Benim acelem vardi, attim valla buzluga direk…

Armutlar cikarildiktan sonra da sarapli sekerli karisim hacmi dortte birine inene kadar kaynatilmaya devam edilir, yaklasik 30 dk. Bu kisim orijinal tarifte yoktu, benim eklemem. Bu islem sonunda bir nevi uzum pekmezi elde ettim. Hem de sarabin kompleks kimyasallarinin lezzetine lezzet kattigi bir pekmez.

Beri tarafta gerekli malzemelerin hepsi karistirilarak yogurt sosu hazirlanir.

Servis yaparken de tabagi soyle hazirladim: Iki yemek kasigi pekmezi tabagin zeminine yaydiktan sonra uzerine bir armut oturttum. Onun da uzerine iki uc yemek kasigi yogurt sosundan doktum. Cok sik bir gorunumu de oldu.

Afiyet Olsun…

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home

Powered by Blogger