Kıymalı Tepsi Böreği
İşlerimizin yoğunluğu nedeniyle Bahçe'yi epey ihmal ettik. Maalesef son zamanlarda mutfakta pek zaman geçiremez olduk. Ama geçenlerde bu böreği yapma fırsatını bulduk.
Efendim bu börek benim Amerika'daki kuru ve halat yufkalara uygun olarak geliştirdiğim tarifin bir ürünüdür. Öhöm, garantilidir. Kuru bir böreğiniz olmayacaktır. Yalnız tembellik etmeyip tüm katların aralarına harçtan süreceğinize söz vermelisiniz. Öyleyse şöyle büyürün:
Malzemeler:
- 1 paket hazır yufka (Tepsi veya sigara böreklik farketmez, her koşulda yapboz yapma yeteneğinizi göstermek durumunda kalacaksınız. Ayrıca bu yufkaların çoğu aynı kurulukta ulaşıyor kıtamıza)
- 2 yumurta
- zeytinyağı (50 ml börek harcı için, 3 yemek kaşığı kıymalı iç için)
- 200 ml süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 250 gr az yağlı dana kıyması
- 1 orta boy soğan (küp küp doğranmış)
- 1 tatlı kaşığı salça (biber veya domates)
- 1 tatlı kaşığı küçük üzüm
- taze karabiber (10 çekimlik)
- tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı çörekotu veya susam
Yapılışı
Soğanlar zeytinyağında karamelleşinceye değin kavrulur, buna kıyma eklenir. Kıymanın rengi döndükten sonra salça, tuz, toz şeker, karabiber eklenerek biraz daha çevrilir. En son üzüm koyulur, altı kapatılarak soğumaya bırakılır.
Beri tarafta yarım litrelik derince bir kaba (ölçek kabı olabilir) yumurtalar kırılır. Üzerine zeytinyağı, yoğurt ve süt eklenir. Hızlıca çırpılarak homojen bir karışım elde edilir.
Börek için 25 cm x 40 cm boyutlarında bir tepsinin zemini yağlanır. Püskürtmeli yağlar çok kullanışlı oluyor. Üzerine tek sıra yufka dizilir. Bunun üzerine hazırlanan harçtan varsa fırça ile bolca sürülür. Fırça yoksa kaşık kullanılabilir. Yufkanın yarısına gelindiğinde kıymalı harç eşit bir biçimde tepsiye dağıtılır. Üzerine aynı şekilde yufka/harç karışımı eklenir. Yufka bittiğinde muhtemelen artacak olan harç da tepsiye boca edilir. Üzerine susam veya çörekotu serpilip 200 C (400 F) fırında yaklaşık 25 dk üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Tabii bir de bu böreği istediğiniz iç malzemesiyle yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun...
Etiketler: hamurişi
3 Comments:
Ben bu tarifi ogrendigimden beri en guzel borek yapan kisi secildim cevremde :) Isin sirri kimya bilen birisinden gelince demek boyle oluyor :)) Hep ispanakli ya da beyaz peynirli yapiyordum. Simdi bir de kiymalisini denemeli.
Ycurlcum cok sagol :) Bu tarifin kimya ile olan baglantisi herhalde ayni seyi s1k1lmadan denemekte. Allahtan borek seviyorum :)
Tek kelime ile nefis gorunuyor. Mutfakta zaman gecirmeyi ve yeni tatlar denemeyi sevsem de 8 aylik kizimin hem gunduz uyumamasi hemde surekli kucakta durmak istemesinden mutfagima ve bu guzelliklere hasret kaldim. Hal boyle olunca esim isten geldiginde bebegi ona devredip ertesi gun yenilecek basit seyler yapabiliyorum. Tekrar soyluyorum nefis gorunuyor ellerine yuregine saglik. Ee sey bu arada hamilelikte alinan kilolarin bu konuyla uzaktan yakindan bi alakasi yoktur :)
Yorum Gönder
<< Home