Perşembe, Eylül 28, 2006

Tayland Usulu Patlicanli Feslegenli Tavuk

Ne zaman eve yorgun argin gelsek ve evde yemek olmasa hemen cabucak yapilan tarifler arariz. Bunlarin arasinda Tayland usulu yemeklerin ayri bir yeri var. Genelde karistirarak kizartilan (stir fry) bu yemeklerin hem yapmasi cok kolay ve cabuk, hem de cok lezzetliler. Karakteristik tatlari verebilmek icin onceden birkac malzeme edinmek gerekiyor. Ornegin soya sosu artik epey yaygin bir sekilde herkesin mutfaginda bulunuyor. Onu saymazsak balik sosu tayland yemeklerinin cogundaki vazgecilmez malzemelerden. Ben gecen yil almistim. Soya sosuna benzer siselerde satiliyor. Kullanmaya basladigimdan beri buzdolabinda tutuyorum ve tadi hala yerinde. Benzer sekilde susam yagi da Cin mutfaginda cok kullanilan bir yag. Onu da alip bir kosede bulundurmakta fayda var. Cok fazla miktarda zaten kullanilmadigi icin epey uzun sure idare ediyor. Lezzeti gercekten cok kendine ozgu ve zengin. Bu tur tariflerde istiridye sosu da kullaniliyor ama aldigimiz istiridye sosunu evde bir turlu bulamadigimiz icin bu tarife koyamadik maalesef. Bu tarif elbette balik sosu veya susam yagi olmadan da hazirlanabilir ve cok lezzetli olacagina eminim. Tabii bir de bir vok edinmek faydali olabilir. Ben benimkini Ikea'dan almistim. Tam vok degil, alt kismi biraz duzce ama zaten benim de gozlerim cekik degil, o yuzden iyi anlasiyoruz; kesinlikle is goruyor.

Bu tarifi Sevgili Fethiye'nin tavsiyesiyle aldigim Simply Thai (Wandee Young & Byron Ayanoglu) kitabindan kendimize gore uyarladik. Bu arada belirtmek isterim, Fethiye'nin tavsiyesiyle kac kitap aldigimi bilmiyorum. Cok :) Hepsi de harika onerilerdi. Tesekkurler Fethiyecim.

Malzemeler (2 kisilik):

250 gr kusbasi tavuk gogsu
3 yemek kasigi susam yagi
3 adet ince patlican (alaca soyulup ince dilimlenmis)
1 adet poblano biberi (kalin dogranmis)
1 orta boy sogan (ince dogranmis)
1 dis sarmisak (ince dogranmis)
10 yaprak taze feslegen (iri parcalanmis)
1 yemek kasigi balik sosu
1 yemek kasigi esmer seker
1 yemek kasigi soya sosu
1 yemek kasigi misir nisastasi
2 yemek kasigi su
200 ml sivi yag

Yapilisi:

Patlicanlar kizdirilmis sivi yagda kizartilir. Kagit havlu uzerine alinarak fazla yagindan arindirilir. Beri tarafta harli ates uzerindeki bir vok icinde susam yagi kizdirilir ve sogan, sarmisak ve poblano biberi eklenip 2 dk karistirarak kizartilir (stir fry). Buna tavuklar eklenerek bir 2 dk daha karistirilir. Bu karisima soya sosu, balik sosu ve seker eklenerek 30 sn daha cevrilir. Buna feslegen ve onceden kizartilmis patlicanlar eklenerek 1 dk daha karistirilir. En son olarak da sulandirilmis misir nisastasi eklenerek 1 dk daha karisitirilir ve atesten alinir. Yaninda yasemin pirinci ile servis edilir.

Simdi, yapimi cabuk mu diyorduk? Evet. Soyle ki:

Ise pilavi ustune koymakla baslanabilir (5 dk)
Patlicanlar alaca soyulur, dilimlenir ve tuzlu suya kara suyunu salmasi icin birakilir (5 dk)
Sogan, sarmisak, feslegen ve biber dogranir (5 dk)
Gogus tavuk eti dogranir (2-3 dk)
Sivi yag kizdirilir, patlicanlar kurulanip kizartilir (10 dk)
Pilavin alti kapatilir (5 sn)
Susam yagi kizdirilir, malzemeler karistirarak kizartma edilir (5 dk)
Ve servis...

Toplam sure: 3 asagi 5 yukari 35 dk!!!

Ilk deneme biraz daha uzun surebilir tabii, ama yaptikca insan ustalasiyor ve sure gitgide kisaliyor...

Afiyet Olsun...

4 Comments:

Blogger Yesim said...

Ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Susam yağını bu aralar çokca duyuyorum ben de edineyim bari bir şişe sonra da sizin tarifi denerim : )

4:20 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Yesim sagol, cok tesekkurler.. Susam yagi cok tanidik bir lezzet aslinda. Tahin ve helvaya alisik bunyelere iyi geliyor :) Tarifi de denersen begenirsin umarim. Sevgiler.

4:04 ÖS  
Blogger fethiye said...

Cok guldum senin su "ama zaten benim de gozlerim cekik degil, ..." demene ;) Alemsin yaw.

Kitap tavsiyeleri icin rica ederim ama oyle cok da degildi yaw, ya 2 ya da 3. Ama bu kitap benim favorim cidden! Afiyet olmustur, ben bunu deneyeyim desem de Sam'in evde olmadigi bi zaman denemem gerekecek; patlican sevmiyor ;(

2:13 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Fethiyecim, bilmiyorum, sanirim muhabbetini cok yapiyoruz ya, belki de bana ondan oyle geldi.Aklimdakiler ve aldiklarim toplam olarak...

Sam senin yaptigin sekilde de sevmiyorsa patlicani hakkaten sevmiyor demektir...

Biz de senin su bahsettigin flank steak tarifini hala deneyecegiz ayni kitaptan, yil oldu... Ustelik gecen haftasonu aldik, gittik gene baska turlu pisirdik.

11:24 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Powered by Blogger