Cuma, Eylül 22, 2006

(Zeytinyagli Yaprak) Dolmasi mi Sarmasi mi?

Sonbahar iyice agirligini koymaya basladi artik Eylul ayina... Sicaklik dustu, daha cok gunes yerine daha cok bulut gormeye basladik gokyuzunde. Havalar iyice bozmadan bu tarifi bir yazayim istedim. Taze topladigimiz yapraklarla yaptigimiz zeytinyagli yaprak dolmasi (veya sarmasi). Neseli Gunler filmindeki Adile Nasit'le Munir Ozkul'un "Tursu en iyi limonla yapilir." "Hayir sirkeyle" "Limooonnn" "Sirkeeeee" seklindeki tartismalarina benzer mi bilinmez. En azindan sonunun benzemeyecegini umalim :))) Ama bizde de "Dolmaaaaa" "Hayir, nasil dolma olur, yapraga sariyorsun ici, sarmaaaaaaaaa" seklinde devam eden bir tartisma var yillardir. Sanirim bu konuda Erik'le asla geri adim atmayacagiz ikimiz de. Ismi ne olursa olsun, yaprak taze olunca lezzeti bir baska oluyormus. Iste bizim tarif:

Malzemeler:

50-60 adet taze asma yapragi
1 su bardagi (veya kap) baldo pirinc
5 yemek kasigi sizma zeytinyagi
1 buyuk sogan (ince dogranmis)
2 dis sarmisak (ince kiyilmis)
3-4 yemek kasigi cam fisitigi
3-4 yemek kasigi kus uzumu
Her biri 1/2 demet taze otlar (maydonoz, nane)
2 yemek kasigi kuru nane
1 yemek kasigi esmer seker
1 yemek kasigi toz tarcin
1 tatli kasigi taze cekilmis karabiber
1 tatli kasigi toz yenibahar
1 tatli kasigi deniz tuzu
1 cay kasigi kirmizi pul biber
1,5 bardak su
1 limon (ince dilimlenmis, suslemek icin)

Yapilisi:

Dalindan ellerimizle kopardigimiz yapraklar kaynar suda renkleri donene kadar haslanir (30 saniye kadar) ve sogumaya birakilir.

Ic icin, sogan, sarmisak ve cam fisitigi hafif kizdirilmis zeytinyaginda soganin rengi pembeden hafif kahveye donmeye baslayana kadar kavurulur. Bu kisim cok onemli. Sogani iyice karamelize olunca ve fistik da iyice kavrulunca cok daha lezzetli oluyor. Buna pirinc ve diger malzemeler eklenerek biraz daha cevrilir ve uzerine 1,5 bardak suyun yarisi eklenir. Tencerenin agzi kapatilir ve kisik ateste suyunu cekene kadar pisirilir. Pirincler bu sekilde yari pisirildikten sonra yapraklara sarma islemine gecirilir. Sarilan "dolmalar" yayvan bir tencereye en fazla iki kat cikilacak sekilde yerlestirilir. Yerlestirmeden once tencerenin zeminine birkac yaprak dosenir ve bu sirada ic ciz eder, yazik oluyor yapraklarimiza diye. Ama bu islem yapilmazsa ve alti tutarsa olan bizim dolmalara degil bunlara olsun diye dusunulur. Dizme islemi bittikten sonra 1,5 bardak suyun diger yarisi ilave edilerek cok kisik ateste suyunu cekene kadar pisirilir ve alti kapatildiktan sonra da 15 dk demlenmeye birakilir. Bu sirada gidip gelip olmus mu diye tencereden tirtik yapilmamasi lazimdir ama yapilabilir.

Afiyet Olsun...

15 Comments:

Blogger Dalgic said...

Tabii ki SARMA! Akil var mantik var, degil mi? Ne zaman birisi asma yapragindan kulah yapip icini pirincle doldurur, o zaman dolma olur. Yaprak pirince sarilarak yapildigi surece onun adi SARMAdir, dolma diyenlerin dilleri kabak dolmasi kadar olur.

6:13 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Bence de Sarma:)
Gul

11:57 ÖÖ  
Blogger cenebaz said...

Ya, sanırım Egeliler sarma diyo, diğerleri dolma. E ,tabe Egeliler haklı yane ( ne ego be)

2:44 ÖÖ  
Blogger renkler said...

Biz ise hep dolma deriz:-)

İster dolma, ister sarma, tadı harika:-)

Ellerine sağlık, bir de dün yedik, iştahsız oğlumu bile baştan çıkaran bir lezzettir zeytinyağlı yaprak "dolması"...

Renkli günler:-)

4:14 ÖÖ  
Blogger Oya Kayacan said...

Dalgıç'ın yanıtı mükemmel. Sararsın sarma olur, doldurursun dolma olur. Mantık açıklaması böyle. Ancak sarmaya dolma demek hiç yanlış değilken, dolmaya sarma dersen acayip bozuk türkçeye girer 8-((

Bir de yani ne bu sarmalar böyle, bu kadar düzgün. Maşallah vallahi. Soğanı da karamellediğine göre, biraz da dirice bırakmayı becerebildiysen pirincini, senin eline kolay su dökülemez Yeşil Erik...

9:14 ÖÖ  
Blogger tavsan said...

ya ben size yemege gelmek istiyrum yaaaaa. cok guzel gorunuyo sarma/dolmalar. biz ikisini de deriz; yaprakla yapilan etli olanina dolma, zeytinyagli olanina sarma diyor da olabiliriz ya da ben oyle diyorum. bohuu ben de istiyom...

10:41 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Dalgic Bey, Gul ve diger sarmacilar: Elbette sariyorsun sarmasina ama sonuca bakarsak ici dolmus yapraklar cikiyor karsimiza, ama sarilarak ama doldurularak.. Dolayisiyla dolma da denir; herhangi baska bir cesit dolmaya da sarma denmesi bu yuzden kulak tirmalar efenim. Bu da benim aciklamam. Neyse :)) Dolma da densin sarma da, sonuca bakalim biz...

Tesekkur ediyorum guzel sozlerinize.

Cenebaz, hakli olabilirsin. Ben de Karadenizliyim, karalahana sarmasi diye bir laf hic duymadim mesela..

Duygu, ic artarsa baska seyler doldurursun olmadi..

Renkler, evet, yok boyle bir lezzet.

Oyacim, bu seferkiler epey duzgun oldular, neden biliyor musun. Yaprak taze oldugu icin. Cok direncli, sararken rahatca gerilebiliyordu. Salamura olunca cok cabuk yirtiliyorlar. Olcu de iyi tuttu, sadece iki kat koyunca tencereye cogu esit miktarda pisiyor ve ic diri kalabiliyor.

Tavsancim, davet her zaman gecerli. Bekleriz yani. Var mi bu taraflara gelme planlari bu yil?

12:08 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Sarmalar yada dolmalar gercekten cok guzel gorunuyorlar. Ellerinize saglik. Bugun bende deneyeyim bari..

3:55 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Senay sagol. Tarif yardimci olur umarim.

10:57 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Merhabalar,
Bugun guzel sarma tarifinizi yaptim. Cok lezzetli oldu gercekten.Ozellikle 11 aylik minik kizim cok sevdi .Bilmenizi istedim.. Tarif icin cokkk tesekkurler. Siradaki tarifi sabirsizlikla bekliyoruz..
senay

9:10 ÖS  
Blogger YesilErik said...

Senay, tarifi denemene ve begenmene cok sevindim. Kendin pisirmesi guzel ama baskalari da deneyip begenince daha bir guzel oluyor. Ufak kizin icin cok baharatli kacmamistir umarim. Sevgiler.

4:08 ÖS  
Blogger ZeYNeP said...

Leziz ve guzel gorunuyor.
Bir zamanlar Fethiye'ye yazdigin bir yazi geldi aklima yapamiyorum diye, bence cok guzel duzgun sarilmis hepsi. Ellerine saglik.
Afiyet olsun.
Bana gorede yaprak sarmasi ismi :))
Zeynep

5:01 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Zeynepcim sagol. Ben de ne guzel mizmizlaniyordum degil mi :)

11:26 ÖÖ  
Blogger Burcu said...

Ben Egeli degil Trakyaliyim ama bence de kesinlikle sarma. Hem eger sardigimiz yapraklara dolma dersek, yaprak sarmasiyla icini gercekten doldurdugumuz biber, patlican, kabak vs dolmasi arasindaki farki nasil aciklayacagiz?

Bu arada sarmalar harika gozukuyor.

11:06 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Burcu tesekkurler.

4:53 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Powered by Blogger