Cuma, Temmuz 28, 2006

Otlu Bulgur Pilavi ile Haslanmis Somon

Hani bazi gunler vardir. Isten gelinir yorgun argin, disarida veya disaridan hicbir sey yemek istenmez, soyle sipsak ve lezzetli bir seyler olsa da yesek denir. Oyle gunlerden bir gun dolapta pilavlik bulgur, buzlukta somon fileto, bahcede otlar varken bu ikisini yapiverdik biz de. Her ikisinin birden hazirlanmasiyla tabaga konmasi arasinda gecen sure yarim saatti.

Otlu Bulgur Pilavi

Bulgur pilavini severiz. Hem besleyici, hem lezzetli, hem de pismesi diger pilavlara gore nispeten hizli oldugu icin. O aksam elimizde su malzemeler vardi:

1 su bardagi pilavlik bulgur
¼ demet maydonoz
¼ demet dereotu
¼ demet taze nane
1 orta boy domates
1 tutam frenk sogani
1 orta boy sogan
50 mL sizma zeytinyagi
deniz tuzu
taze cekilmis karabiber


Yapilisi:

Kuru sogan, frenk sogani, nane, maydonoz ve dereotu ince ince dogranir. Domates rendelenir veya kabuklariyla robottan gecirilir. Ben ikincisini tercih ediyorum, verdigi renk daha kirmizi oluyor (istege gore salca da ilave edilebilir). Kuru sogani ve frenk soganlarini hafifce kizdirilmis zeytinyaginda iyice kavurduktan sonra once domates, sonra nane, maydonoz ve deretou eklenir. Bunlari karistirdiktan sonra bulgur ve ayni miktarda su eklenir. Tuzu ve biberi ayarlanir, kaynamaya ciktiktan sonra tencerenin agzi kapatilip kisik ateste yaklasik 15 dk bulgurlar yumusayana kadar pisirilir. Frenk sogani yerine yesil sogan da kullanilabilir. Biz bahcede oldugu icin o gun frenk soganini tercih ettik.


Haslanmis Somon

Bu da kulaga pek hos gelmiyordu onceleri. Iyyy, haslanmis balik mi, hayir tesekkurler seklindeydik. Bu sekilde yapinca sonuctan gayet memnun kaldik.

Malzemeler:

1 buyuk veya 2 orta boy somon filetosu (derisi cikartilmis olursa daha iyi)
1 limon
¼ demet maydonoz
½ demet taze kekik

Yapilisi: Orta boy bir tencereye yariya kadar su koyulur ve kaynamaya birakilir. Bu sirada maydonoz ve kekik buket seklinde mutfak ipiyle baglanir, suyun icine atilir. Ip yoksa sorun degil, oldugu gibi de atilabilir. Limonun yarisindan dilimler kesilir, yarisinin da suyu cikarilir. Bunlar da suya eklenir. Su kaynamaya cikinca somon eklenir. Baligin kalinligina gore pisme suresi degisir. Ama kesitine bakildiginda beyaz protein topcuklari olusmussa olmak uzere demektir. Filetonun cok kalin yerleri varsa bu asamada 1-2 dk daha beklenebilir. Tabaga alindiktan sonra istege gore uzerinde azicik sizma zeytinyagi gezdirilebilir ve tuzu ayarlanir.

Eh pilav da bu sirada olmustur bile. Ikisi birlikte servis yapilir. Hafif ve pratik bir hafta ici aksam yemegi...

Afiyet olsun…

10 Comments:

Blogger bgm said...

Off off bu ne? ağzımın suları aktı walla..

3:53 ÖS  
Blogger ycurl said...

Balik basladik balik gidiyoruz Erik ailesi :)) Somonu izgarada seviyorum ama siz haslayin diyorsaniz bir bildiginiz vardir.
Frenk sogani chives oluyor degil mi? Bu arada yesilerikcim sana soylemeyi unuttum, o verdigin borek olcusu ile cok gonuller fethettim sayende :))

1:31 ÖÖ  
Blogger Zeynep M. TÖRE said...

Bay Dalgic baligi cok seviyor anlasilan. Etten daha guzel benim icinde. Bu tarifinizi bu hafta yemek gurubumuzun haftalik yemek listesine ekliyorum. Bilginiz olsun.
Bulgur pilavinizda leziz duruyor.
Afiyet ola.

2:46 ÖÖ  
Blogger Dalgic said...

bgm -- dogrusu haklisin, 30 dakikada sofraya gelecek bir yemek icin hic fena degil. :)

Ycurl, oyle oldu. Zaten son 6 aydir en cok yukettigimiz protein balik. Acikcasi haslamanin izgara kadar kulaga hos gelmedigi konusunda hemfikiriz sanirim. (Dusun bir kere, tavuk, parca et, kuzu bacagi... Mundar olurlar haslanirlarsa. :)) Ben de ilk haslama baligi yedigimde cok sasirmistim "demek suda haslanan her sey kotu olmuyormus" diye. Ama bunun da bir puf noktasi var: Kesinlikle iyi kalite balik kullanmak gerekiyor. Ciftlik uretimi baliklardan uzak durmak gerekli, hele de haslanacaksa. Vahsi ve taze (dondurulmamis) balik hep cok daha pahali oluyor, ama bence deger. Evet, bahsettigimiz ha$ere chives... YesilErik'in borek olcusu gercekten oldukca iyi, hele de buradaki musamba yufkalar icin.

Zeynep, tarifi listeye eklemeyi dusunmene cok sevindim. Onceden dedigim gibi, mutlaka iyi kalite somon kullanilmali. Zeytinyagi ya da icine aci sos / wasabi karistirilmis mayonez lezzete lezzet (ve tabii ki kalori) katar. Bir firsatini buldugumda buharda pismis balik tarifini de ekleyeyim. O da cok hafif ama inanilmaz lezzetli bir tarif.

10:04 ÖÖ  
Blogger Oya Kayacan said...

Bahçenin açılışına geç kalmadım değil mi? Pek lezzetli bir yer, ağız tadım bu bahçede de var.

8:31 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Begumcum, denersen begenirsin umarim :)

Ycurlcum, balik biraz severiz de :P Borek tarifini uyguladin demek? Sevindim. Buradaki halat yufkalarla iyi oluyor hakkaten :)

Zeynepcim, sagol.

Oyacim, ne gec kalmasi? Sagolasin, hep bekleriz :)

9:57 ÖÖ  
Blogger pinomino said...

dikkat edin solungaçlarınız falan çıkmasın:)))
öptümmmmm:)

11:15 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Pinocum :))

11:23 ÖÖ  
Blogger Nukhet said...

Biraz gec bir mail ama ellerinize saglik diyeyim. BIz Dubaide yasiyoruz ve burada pek alisik oldugum baliklar yok. Bol bol somon var. Kizlarim icin yaparim ama kendimiz icin hic ana yemek olarak dusunmemistim. Ama bu tariften sonra kesinlikle deneyecegim. Baska somon tariflerinizde varsa cok memnun olurum. Sevgiler
Nukhet

5:28 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Nukhet Merhaba, maalesef son gelen yorum seklinde bir uyari olmadigi icin yeni gordum yorumunu. Tarifi begenmene sevindim. Balik cok sevdigimiz icin tarifler genelde balik agirlikli bizde. Baska somonlu tarif koymamisiz, guzel bir tarif daha var aslinda, onu bir uygulamaya sokalim :) Sevgiler...

10:08 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Salı, Temmuz 25, 2006

Kekikli Biberli Sardalya


Bu ilginc sardalya izgarasini Istanbul-Bakirkoy'de bir balikcinin lokantasinda yemistim. Yaz basi olmasi nedeniyle yalnizca ciftlik uretimi baliklarla olta baliklari vardi menude. Olta sardalyasi oldukca cekici geliyordu kulaga. Ancak tabagima geldikten sonra bunun marine edilmis bir balik izgarasi oldugunu farkettim. Boyle bir lezzetle karsilasmak guzel bir surpriz oldu.

Evde YesilErik'le birlikte yaptigimizda ayni lezzeti yakaladik. Yapilisi son derece basit bu tarif, kekik ve pul biberle bizde kokorec cagrisimi da yapti.

Malzemeler:
  • 1 kg sardalya
  • 100 ml sizma zeytinyagi
  • 2 tatli kasigi kekik (mumkunse taze)
  • 2 tatli kasigi kirmizi pul biber
  • 1 tatli kasigi tuz

Yapilisi:
Sardalyalar iyice temizlenip kilciklari cikartilir. Baliklar, karinlarindan acilarak "kelebek" seklinde kesilir. Temizlenmis sardalyalar yayvan bir kuvette yag, kekik ve pul bibere yatirilir, en az yarim saat marine edilir. Baliklar tuzlandiktan sonra acik karinlarindan ciftler halinde birbirlerine yapistirilir. Komur atesinde mangalda pisirilir. Pisme suresi atesin sicakligina ve damak zevkine gore ayarlanir. (Mangal yerine 200C (400F) sicaklikta firinda da pisirilebilir.)

Afiyet olsun...

11 Comments:

Blogger ycurl said...

ah sardalya! Denenecekler listesine koydum bile. Pek guzel bir site olmus. Ilginc tarifler alacagima yuzde yuz eminim :))

3:21 ÖS  
Blogger fethiye said...

yehhoooooo!!!! hayirli olsun bahceniz erikler! :)

sardalya da alacagiz demektir bu aralar ;)

4:03 ÖS  
Blogger Gün said...

Bahçeniz çok güzel olmuş, hayırlı olsun :) Ağzım sulandı...

7:07 ÖÖ  
Blogger ibeking said...

siz merak etmeyiniz..nerde yemek biz ordayız zati...

8:46 ÖÖ  
Blogger Zeynep M. TÖRE said...

Bahceniz cok guzel bir acilis yapmis bayildim. Balik olarak en sevdigim lezzet sardalyadir herzaman. Tr'ye geldigimde Izmir'e gidince hemen annemlere kilo kilo sardalya aldirip kizarttirip yemek oldu. Ama kekikle hic denemedim. Urla (izmir) da balikcilar tutar ve tekne icinde tupun uzerine sac'i ters cevirip hemen temizlemeden tuzlayip sardalyalari pisirirler. Pisince gobeginden cekersin atilacaklar ve kimyona banip yersin. Bu sardalyaya *oklu kebap derler :))) ama lezzeti muthistir. Birdaha ki sefere ben kekikli deneyim sizde kimyonlu.
Sevgilerimle.

10:18 ÖÖ  
Blogger pinomino said...

sizi gidi erikler sizi:)) ellerinize sağlık:)))
bayılırım balığın her türlüsüne:)
öpüyorummm:)
görüşürüz:)

12:25 ÖS  
Blogger Ilgaz Gürses said...

Bahçeniz hayırlı olsun.

7:22 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Cok tesekkurler guzel dilekleriniz, guzel sozleriniz icin..

Ycurlcum, sen geldiginde bilseydik boyle de yapardik sardalyayi. Sen kendin yapinca begenirsin umarim.

Fetcim, sagolasin.

Duygu, firinda da guzel olur eminim. Hatta Jamie Oliver'in da benzer bir tarifi olacakti, o icine parmesan peyniri de koyuyordu. Sen kendin bir seyler uydurup kafana gore takilirsin artik...

Guncum, sagol.

Ibekingcim, aynen :)))

Zeynepcim, tesekkurler. Kimyon nereye biz oraya, ozellikle Erik :) Yalniz direk toz kimyona mi banip yeniyor, onu tam anlayamadim. Soyle limonlu, kimyonlu ve kuru kekikli bir karisim da hazirlanabilir yani, neden olmasin :)

Pinocum, ben de opuyorum. Tekrar cok tesekkurler yardimin icin :)

Incircekirdegicim, tesekkurler.

10:42 ÖÖ  
Blogger Zeynep M. TÖRE said...

Balikcilar direk kimyona bulayip yiyorlar karisim degil. Ama senin yazdigin karisimda beni bozmaz hani, deneyecegim. Haftaya Izmir'de sardalyalarla bulusma zamani :))

2:43 ÖÖ  
Blogger Hanife said...

Merhaba Yesil Erik,
Yemek siten hayirli olsun, tariflerin muhtesem olacagina eminim, Fethiye'nin sayesinde tanidigim lahmacun ve burdaki sardalyalardan sonra:)
Ben sardalyayi cok severim, ama baharatli hic denemedim.
Ellerinize saglik ve bahceniz cok guzel:)

9:00 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Zeynepcim, sana simdiden afiyet olsun.

Hanife cok tesekkurler. Guzel paylasimlar olur insallah :)

9:52 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Powered by Blogger