Salı, Temmuz 25, 2006

Kekikli Biberli Sardalya


Bu ilginc sardalya izgarasini Istanbul-Bakirkoy'de bir balikcinin lokantasinda yemistim. Yaz basi olmasi nedeniyle yalnizca ciftlik uretimi baliklarla olta baliklari vardi menude. Olta sardalyasi oldukca cekici geliyordu kulaga. Ancak tabagima geldikten sonra bunun marine edilmis bir balik izgarasi oldugunu farkettim. Boyle bir lezzetle karsilasmak guzel bir surpriz oldu.

Evde YesilErik'le birlikte yaptigimizda ayni lezzeti yakaladik. Yapilisi son derece basit bu tarif, kekik ve pul biberle bizde kokorec cagrisimi da yapti.

Malzemeler:
  • 1 kg sardalya
  • 100 ml sizma zeytinyagi
  • 2 tatli kasigi kekik (mumkunse taze)
  • 2 tatli kasigi kirmizi pul biber
  • 1 tatli kasigi tuz

Yapilisi:
Sardalyalar iyice temizlenip kilciklari cikartilir. Baliklar, karinlarindan acilarak "kelebek" seklinde kesilir. Temizlenmis sardalyalar yayvan bir kuvette yag, kekik ve pul bibere yatirilir, en az yarim saat marine edilir. Baliklar tuzlandiktan sonra acik karinlarindan ciftler halinde birbirlerine yapistirilir. Komur atesinde mangalda pisirilir. Pisme suresi atesin sicakligina ve damak zevkine gore ayarlanir. (Mangal yerine 200C (400F) sicaklikta firinda da pisirilebilir.)

Afiyet olsun...

11 Comments:

Blogger ycurl said...

ah sardalya! Denenecekler listesine koydum bile. Pek guzel bir site olmus. Ilginc tarifler alacagima yuzde yuz eminim :))

3:21 ÖS  
Blogger fethiye said...

yehhoooooo!!!! hayirli olsun bahceniz erikler! :)

sardalya da alacagiz demektir bu aralar ;)

4:03 ÖS  
Blogger Gün said...

Bahçeniz çok güzel olmuş, hayırlı olsun :) Ağzım sulandı...

7:07 ÖÖ  
Blogger ibeking said...

siz merak etmeyiniz..nerde yemek biz ordayız zati...

8:46 ÖÖ  
Blogger Zeynep M. TÖRE said...

Bahceniz cok guzel bir acilis yapmis bayildim. Balik olarak en sevdigim lezzet sardalyadir herzaman. Tr'ye geldigimde Izmir'e gidince hemen annemlere kilo kilo sardalya aldirip kizarttirip yemek oldu. Ama kekikle hic denemedim. Urla (izmir) da balikcilar tutar ve tekne icinde tupun uzerine sac'i ters cevirip hemen temizlemeden tuzlayip sardalyalari pisirirler. Pisince gobeginden cekersin atilacaklar ve kimyona banip yersin. Bu sardalyaya *oklu kebap derler :))) ama lezzeti muthistir. Birdaha ki sefere ben kekikli deneyim sizde kimyonlu.
Sevgilerimle.

10:18 ÖÖ  
Blogger pinomino said...

sizi gidi erikler sizi:)) ellerinize sağlık:)))
bayılırım balığın her türlüsüne:)
öpüyorummm:)
görüşürüz:)

12:25 ÖS  
Blogger Ilgaz Gürses said...

Bahçeniz hayırlı olsun.

7:22 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Cok tesekkurler guzel dilekleriniz, guzel sozleriniz icin..

Ycurlcum, sen geldiginde bilseydik boyle de yapardik sardalyayi. Sen kendin yapinca begenirsin umarim.

Fetcim, sagolasin.

Duygu, firinda da guzel olur eminim. Hatta Jamie Oliver'in da benzer bir tarifi olacakti, o icine parmesan peyniri de koyuyordu. Sen kendin bir seyler uydurup kafana gore takilirsin artik...

Guncum, sagol.

Ibekingcim, aynen :)))

Zeynepcim, tesekkurler. Kimyon nereye biz oraya, ozellikle Erik :) Yalniz direk toz kimyona mi banip yeniyor, onu tam anlayamadim. Soyle limonlu, kimyonlu ve kuru kekikli bir karisim da hazirlanabilir yani, neden olmasin :)

Pinocum, ben de opuyorum. Tekrar cok tesekkurler yardimin icin :)

Incircekirdegicim, tesekkurler.

10:42 ÖÖ  
Blogger Zeynep M. TÖRE said...

Balikcilar direk kimyona bulayip yiyorlar karisim degil. Ama senin yazdigin karisimda beni bozmaz hani, deneyecegim. Haftaya Izmir'de sardalyalarla bulusma zamani :))

2:43 ÖÖ  
Blogger Hanife said...

Merhaba Yesil Erik,
Yemek siten hayirli olsun, tariflerin muhtesem olacagina eminim, Fethiye'nin sayesinde tanidigim lahmacun ve burdaki sardalyalardan sonra:)
Ben sardalyayi cok severim, ama baharatli hic denemedim.
Ellerinize saglik ve bahceniz cok guzel:)

9:00 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Zeynepcim, sana simdiden afiyet olsun.

Hanife cok tesekkurler. Guzel paylasimlar olur insallah :)

9:52 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Powered by Blogger