Pazartesi, Aralık 04, 2006

Mezeler


























Yoğurtlu mezeler için önce süzme yoğurdumuzu hazırladık. Bunun için en büyük boy
süzgecin (yaklasik 20 cm capinda) üstüne iki kat kağıt havlu koyup altına da büyükçe bir kap yerleştirdik. 1,5 paket (yaklasik 1 kg) yoğurdu üzerine koyup buzdolabında süzülmesini bekledik. Koyu kıvamlı olması için en az 36 saat öncesinden işlemi başlatmak gerekmekte. Biz buradaki inek sütünden yapılan plain yogurt’tan kullandık.

Sarmısakları da havanda tuzla iyice öldürdükten sonra mezelerimize birer birer ekledik.

Yoğurtlu havuç rendesi

  • 3 adet büyük havucun rendesi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ½ çay kaşığı toz şeker
  • 1 avuç maydonoz (ince kıyılmış)
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 diş sarmısak
  • Tuz

Havuçlar üzerlerine şeker serpilip zeytinyağında sularını salıp çekene kadar pişirilir. Sarmısaklı süzme yoğurtla karıştırılır. Maydonozu eklenir, kırmızı biber ile süslenip servis edilir.

Kırmızı lahana mezesi

  • ¼ orta boy kırmızı lahana (ince kıyılmış)
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 diş sarmısak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Kırmızı lahana tuzla ovulur ve mutfak robotunda zeytinyağı eklenerek püre haline getirilir. Bayat ekmek içleri suda yumuşatılır ve fazla suları süzüldükten sonra robottaki lahanaya eklenir ve hep birlikte bir iki kez daha karıştırılır. Bu püre sarmısaklı süzme yoğurtla karıştırıldıktan sonra sirkesi ve tuzu eklenir. Kırmızı biber ile süslenip servis edilir.

Babaganuş

  • 4 adet ince patlıcan (közlenecek)
  • 1 yemek kaşığı tahin
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 diş sarmısak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Patlıcanlar is tadı almaları için önce ocağın üzerinde közlenir. Kabuğu hafıfçe yandıktan sonra 200 C (400 F) fırında içleri iyice yumuşayana kadar pişirilir. Soğuduktan sonra kabukları soyulur ve içleri bir süzgece koyularak kara suyunun akması sağlanır. Bu işlemden sonra çatalla ezilerek sarmısaklı yoğurt, tahin, zeytinyağı ile karıştırılır. Tuzu ayarlanır, kırmızı biber ile süslenip servis edilir.

Haydari

  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 diş sarmısak
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Nane sarmısaklı yoğurtla karıştırılır. Zeytinyağı ve tuzla tadı ayarlanır, kırmızı biber ile süslenip servis edilir.

Muhammara

  • 2 kap iç ceviz
  • 8 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarmısak
  • 1 yemek kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Ceviz ve sarmısak robottan geçirilip baharatlar eklenir. Salçayla karıştırlıp tuzu ayarlanır.

Cevizli yoğurtlu meze

Muhammara için yapılmış olan cevizli, sarmısaklı, baharatlı karışımdan 2-3 yemek kaşığı aşırılır. Buna 3 yemek kaşığı süzme yoğurt eklenir. Kırmızı biber ile süslenip servıs edilir.

Misket Köfte

  • ½ kg dana kıyması
  • 1 kap ekmek kırıntısı
  • 1 yumurta
  • ½ yemek kaşığı kimyon
  • ½ yemek kaşığı köfte baharı
  • Tuz
  • Karabiber

Malzemeler karıştırıldıktan sonra 2.5 cm çapında top şekli verilir. Yayvan bir yapışmaz tencerede ½ cm yükseklikte olacak sekilde eklenmiş sıvı yağda pişirilir.

Ezme Salata

  • 1 domates (kabukları soyulmuş, çok küçük küpler şeklinde doğranmış)
  • 1 iri yeşil biber (çok küçük küpler şeklinde doğranmış)
  • ½ ufak soğan (çok küçük küpler şeklinde doğranmış)
  • ¼ demet maydonoz (ince kıyılmış)
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • ½ diş sarmısak (tuzla havanda dövülmüş)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz

Tüm malzemeler karıştırılır.

Bu mezeleri yiyin, afiyet olsun, ama yanınızdakilere de yedirin. Hatta mümkünse yedikten bir 24 saat sonrasına kadar toplum içine çıkmayın, evinize kapanın, film filan izleyin. Neden mi? E adam başı en az iki diş taze sarmısak yemiş olacaksınız. Gene de siz bilirsiniz canım :)

6 Comments:

Blogger ycurl said...

Aman pek guzel bu mezeler... Bana meze olsun baska bir sey olmasin zaten. Yaninda da kizarmis ekmek. Turk restoraninin ascisindan acili ezme icin ogrendigim bir puf noktasini soyleyeyim. Efendim sogan daha sonra suyunu salmasin diye o karisimi ezip suyunu cikaracakmissiniz sogani kattiktan sonra. Bu da boyle bir bilgi oluversin benden musaadenizle ;)

5:26 ÖS  
Blogger evcilkedi said...

Hepsi de çok güzel! Özellikle kırmızı lahanalı olanı hiç duymamıştım. 2 günlük karantina fikrine ben de katılıyorum, ama o kadar da antioksidan yemiş olacağız, canımız sağolsun:-) Selamlar

9:07 ÖÖ  
Blogger Tabakta said...

Merhaba mezelerin hepsi çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Hoşça kal.

3:21 ÖÖ  
Blogger Mavi said...

Bayıldım mezelere:) Bana da beklerim:)

3:22 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Ycurlcum sagol. Evet biraz suyunu salmisti ezme. Bi dahaki sefere dedigin gibi yapariz, hatta soganlari da onceden oldurme taraftariyim ben.

Tulin, tesekkurler. Sarmisaklar icin de haklisin ya, canimiz sagolsun hakkaten :)

Tabakta, hosgeldin :) Tesekkur ederiz.

Mavi sagol, cok tesekkurler. Iade-i ziyaret yapacagim :)

4:06 ÖS  
Blogger Sevgi said...

Elinize saglik, mezeler harika görünüyor. Mutlaka deneyecegim, tessekkürler.

9:21 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Powered by Blogger