Çarşamba, Kasım 29, 2006

Fırında Patatesli Orfoz

Hindiye alternatif olarak büyükçe bir balık yapma fikri geçen yıldan beri aklımızın bir köşesinde duruyordu. Bunun için üç gün öncesinden WholeFoods’da aldık soluğu. Öğrendik ki o hafta ellerinde orfoz (grouper) dışında başka tek büyükçe balık somon olacakmış. Doğrusu somonu başka zamanlarda da sıkça tükettiğimiz için almak istemedik. Orfozu da hatta benzeri büyükçe bir balığı da daha önce hiç pişirmemiştik. Birazcık çekinerek de olsa aldık. Sanırım altından kalktık bu işin, sonuç gayet başarılıydı. Orfoz yerine başka beyaz etli bir balık da bu yöntemle gayet iyi sonuç verir tahmin ediyorum.

Malzemeler:

  • 1 adet büyük orfoz (yaklaşık 2.5 kg)
  • 2 büyük patates (ince para para dilimlenecek)
  • 2 büyük soğan (piyazlık doğranacak)
  • ½ demet taze kekik
  • ½ demet maydonoz
  • 10-12 adet defne yapraği
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
Yapılışı:

Orfozu alırken balıkçınıza söyleyin, içini, büyük yüzgeçlerini ve pullarını güzelce temizlesin. Pişirmeden önce bir posta da siz evde yıkayın ve kağıt havluyla kurulayın. Büyükçe bir fırın tepsisine parşomen kağıdı veya alüminyum folyo döşeyin. Soğanları 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile karıştırıp kağıda yayın. Üzerlerine patatesleri döşeyin. Onların üstüne de balığı oturtun. Balığın içini ve dışını bolca tuzlayın ve karabiberleyin. İç kısmına 4-5 adet defne yaprağı, taze maydonoz ve kekiği yerleştirin. Balığın üzerini de zeytinyağı ile ayrıca ovun. Sonra bıçakla 5 cm uzunluğunda gövdeye dik kesikler atın. Bu kesiklerin üzerlerine de birer defne yaprağı koyun. Balığın alt taraflarına da birkac adet defne yaprağı yerleştirin ve üzerine gene folyo veya kağıt kapatarak 200 ºC (400 F) fırında yaklaşık 70 dk pişirin. Daha sonra bu kağıdı kaldırın ve fırının üst ızgarasını açın (broiler). Bu biçimde balığın üstü de kızarana kadar 20 dk daha pişirin. Bu aşamada başından çok ayrılmamakta fayda var, kuvvetli ateşte üstü hemen yanabilir.

Balığın içinin tam pişip pişmediğini anlamak için şef bir arkadaşımız şu yöntemi önerdi: Her seyden önce mutfağınızı mis gibi bir balık kokusu sardıysa çok yaklaştınız demektir. Ama tam emin olmak için bir kürdanı alın ve balığın gövdesinde omurgasına yakın kalın bir yerine saplayın. Yaklaşık 30-40 sn bekletin. Kürdanı çıkardığınızda ucu sıcaksa balığın içi de pişmiş demektir.

Afiyet Olsun...

2 Comments:

Blogger Oya Kayacan said...

Sofradan doğru tarife gelerek way way way diye iç geçiriyorum. Tamam olmuş yine senaryo da oyuncu eksikliği var. Ben nerdeyim, neredeyim beeen?

Eskiden balık tutmaya tahammül edebilirdim. Ege sefalarında atılırdı parakete, takılırdı zavallı orfozlar ucuna... Kocaman beşer altışar kilo. Çeşme'de evimiz avlusunda yanardı ateş, öyle mangal falan değil, resmen ocakbaşı lokantaların ateşleri gibi upuzun. Toplanırdı eş dost, hatta yoldan geçen. Çünkü ev dört yol ağzı, tam da Altın Yunus'a inen. Falan filan, falan...

Şükraaaan.

3:29 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Oyacim, biz de seni andik :) Sofrayi hazirlarken raki bardagi yetecek mi acaba diye dusundum. Yetmezse biz de Oya gibi su bardagina koyar hatta icine bir cubuk da salatalik koyup oyle iceriz dedim Erik'e :)

Demek 5-6 kiloluk orfozlar ha!! Ne guzel bir muhabbetmis sizinkisi de :)

Her zaman bekleriz Oyacim, belki yolun duser bu tarafa, belli mi olur?

5:49 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Powered by Blogger