Salı, Kasım 14, 2006

Basit Ama Lezzetli-Mantarli Durum

Bir Pazar gunu gec kahvalti edilmis, miskinlik yapilmis, yapilacak isler, Pazartesi’nin agirligi yavas yavas cokmeye baslamis iken ustune bir de karin acikirsa ne yapilir? Pek de usenilir bir seyler yapmaya ama... Disaridan almak gibi bir secenek de yok. Pizza soylesen gelmesi rahat bir 45-50 dk surer. Eldeki yemek kitaplarina soyle bir goz gezdirilir. Bir iki fikir ucusur kafada. Buzdolabinin kapagi acilir ve icinde ne var ne yok diye bir bakilir.Dolapta goze carpanlar: Bir gun once aldigimiz flour tortilla’lar, bilimum sebzeler, buzlukta mushroom medley!!! Hemen vok kapilir, 2 kasik zeytinyagi hafif kizdirilir ve ustune yarim paket dondurulmus mantarlar eklenir. Bir cozurdama, bir hisirdama. Patirtili basladik. Tuzunu da koydum, sularini salsinlar, sonra ceksinler, ben onlara yapacagimi bilirim… Tamamen donmus olmalarina ragmen paketten o kadar guzel bir mantar kokusu geliyor ki. Neler yok ki aralarinda. Oyster, enoki, crimini, portobello… Kendimi ormanda mantar toplamaktan yeni donmus Sirine gibi hissedecegim, yakindir…

Buzlukta sira sira dizilmis, yazdan bize yadigar dondurdugumuz domatesler var. Buyuk bir taneyi kapip atiyorum mikropdalgaya… O cozulurken bir tane Serrano biberi (dikkat biraz aci) cekirdekleri ve icindeki beyaz dokularindan kurtarilarak dilimlenir. Mantarlar suyunu cekmek uzere, onlara eklenir. Domates? Evet iyice salmis kendini. Amanin suyu dokulmez! Kabugu kolayca siyrilir ve bicakla ufak parcalara dogranir. Mantar ve biberlere eklenir. Acaba cok mu sulu oldu? Ates hic kisilmaz, hep en harlida. Yaklasik 7-8 dk domatesin suyu ucana kadar cevrilir. Bir avuc dogranmis maydonozu unutmamali. Ekleyip bir iki daha cevrilecek, tamamdir. Hic sogan veya sarmisak eklemedim, hmm??? Olsun iyi oldu. Onlarsiz yemek olmaz, ama bu da yemek degil ki zaten, ara yemek, yemekimsi…

Tortillalar firinda biraz isitilip kabartildiktan sonra ustune mantarli-biberli-domatesli guzellik eklenir. Sonra da iyi kalite parmesan rendelendi mi tamam. Tuzlu, aromali lezzet yagmuru. Sarilacak ve minik bir durumcuk olacak. Ortadan ikiye de kestik mi pek sik olur. Tadi? Tadi nasil oldu peki? Bence harika, Erik biraz tuzlu olmus dedi, siz ne dersiniz?

Malzemeler (2 adet icin):

  • 100 g karisik mantar (dilimlenmis)
  • 1 buyuk domates (kup kup dogranmis)
  • 1 Serrano biberi veya sivri biber veya jalapeno (ince dogranmis)
  • 1 avuc dogranmis maydonoz
  • 2 yemek kasigi iyi zeytinyagi
  • 1 avuc rendelenmis iyi parmesan peyniri
  • tuz

Yapilisi:

Mantarlar hafif kizdirilmis zeytinyaginda sularini salip cekene kadar pisirilir. Buna biber ve domates eklenir, tekrar suyunu cekene kadar pisirilir. En son maydonoz eklenir ve alti kapatilir. Isitilmis tortilla veya lavasin uzerine koyulur, parmesan eklenip durum seklinde sarilir.

Afiyet Olsun...

5 Comments:

Blogger BGM said...

Yesil Erik, eline saglık. ben buna çok yakın bir karısıma tavuk, soğan falan ekleyip yemek niyetine sofraya getiriyorum..

1:19 ÖÖ  
Blogger Aysin said...

Afiyet olsun. Gayet basarili bir calisma olmus. Domatesleri buzluga hic bir islem yapmadan mi koymustun merak ettim de.

2:20 ÖS  
Blogger YesilErik said...

Sagol Bgmcum, seninki de iyi fikir.

Aysin, tesekkurler. Domatesleri butun olarak strec filme sarip dondurdum.

11:17 ÖÖ  
Blogger Mutfakta Zen said...

alkis yolluyoruz antalya'dannnnn.....
t

1:04 ÖS  
Blogger YesilErik said...

Sagol Tijencim :)

6:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Powered by Blogger