Pazartesi, Ağustos 21, 2006

Midye Dolma


Midye dolma, eskiden beri cok sevdigimiz, ancak memleketten cok uzaklara dusmeden once evde yapilabilecegini asla dusunmedigimiz bir meze. Yokluk gelismenin anasi gercekten de. Yaklasik son dort yildir yapiyoruz ve daha ilk denememizden beri, gozlerimiz kapali yerken gurulutuleri ve kokulariyla Balik Pazari'ni dibimize getiriveriyor. Icindekileri keyfinize gore ayarlama firsat verdigi icin de damak tadiniza en uygun sekilde yapabiliyorsunuz. Yapmasi cok kisa degil (malum, neresinden baksaniz yine de dolma) ama sonuctan memnun kalmayan olacagini hic sanmiyoruz.

Malzemeler:

(Midyeler icin)

  • 2kg kabuklu midye
  • 1 litre su
  • 1/2 yemek kasigi tuz
(Ic Pilav icin)
  • 2 su bardagi pirinc
  • 2 su bardagi midye haslama suyu
  • 2 buyuk sogan
  • 2 dis sarmisak
  • 4 corba kasigi zeytinyagi
  • 3 corba kasigi kusuzumu
  • 3 corba kasigi cam fistigi
  • 1.5 corba kasigi kuru nane
  • 2 cay kasigi tarcin
  • 2 cay kasigi yenibahar
  • 1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
  • 1/2 cay kasigi pulbiber
  • 1 tatli kasigi seker
  • n+1 tane limon (yerken kullanmak icin)
Hazirlanisi:

Midyelerin kabuklarini kaziyip iyice yikayin. Soguk suyun icinde biraz bekletilip olu ve kirik olanlari atin. Buyuk bir tencereye midyeleri, 1 litre suyu ve tuzu koyup isitmaya baslayin. Tahta bir kasikla midyeleri karistirarak kaynamaya cikartin. Midyeler acilir acilmaz atesten alip midyeleri baska bir kaba aktarin. Israrla acilmayan midyeler varsa onlari da atin. Kaynama suyunu dinlenmeye birakin.

Ic pilav, diger dolmalardaki ic pilavdan cok farkli degil. Soganlari ince ince dograyip zeytinyaginda iyice oldurun. Icine ince kiyilmis sarmisak ve fistiklari da ekleyip fistiklar hafifce renk degistirene kadar cevirin. Daha sonra pirinc, nane, karabiber, tarcin, yenibahar, seker ve pulbiberi ekleyip iyice karistirin. Midyeleri hasladiginiz sudan 2 su bardagini ve kus uzumlerini pirinclere ekleyin, karistirin. Bu asamada pilavin tuzu da ayarlanabilir. Suyu cekilene kadar kisik ateste pisirin. Bu asamanin sonunda pirincler tam pismemis olacaklar.

Midyeleri acip ic pilavla (cok tika basa olmayacak sekilde) doldurun. Pirincler pismeye devam edip sisecekleri icin midyelerde biraz yer kalabilir. Genisce bir tencereye dik olarak balik istifi dizin. Uzerine geri kalan haslama suyunu (yaklasik 2 bardak kalmis olmasi lazim) ve 2 bardak yeni suyu ekleyip kaynamaya cikartin, orta ateste pisirin. Yaklasik 20 dakika icinde midye dolmalar hazir olacaktir.

Afiyet olsun...

Bu tarifin birkac kucuk puf noktasi var. Ekteki soru/yanit bolumunu okumadan yapmamanizi oneririz.

Soru: Nereden bulacagim midyeleri?
Yanit: Istanbul'da Bogaz'a yakin yerlerde (ozellikle de Yenikoy civarlarinda) bazi balikcilarin kabuklu midye sattiklarini biliyorum. Balik pazarinda da var bildigim kadariyla. Ancak Istanbul'daki midyelerin temizligi hakkinda bir yorum yapmak istemem. Yilda bir yiyoruz nasil olsa deyip gozlerimizi kapatiyoruz genelde. Daha kucuk yerlerde midye dolma satan balikcilari ya da tezgahlari bulun. Biraz israr ederseniz size kabuklu midye satacaklardir. Buralardan alinan midyelerin uzun bir temizleme islemine tabi tutulmasi gerekiyor. Allah kollariniza kuvvet, akliniza sabir ihsan eylesin. Amerika'da zincir marketlerde (ozellikle de organik mal satan yerlerde) iyi midye bulmak cok kolay. Ancak midyeleri biraz kucuk. Onlari doldurmak deliye posteki saydirmak gibi bir sey.

Soru: Midye alirken neye dikkat etmeli?
Yanit: Midyenin canli olmasi sart. Evet, midyeler canli satiliyor. Turkiye'de guvendiginiz bir balikcidan midyelerin ne zaman geldigini ogrenebilirsiniz. Tezgahtaki midyelerin mutlaka buz uzerinde korunmasi gerekiyor. Eger midye dolmacilardan aliyorsaniz adam buyuk olasilikla midyeleri bir cuvalin icinde limanin bir kosesine sarkitmistir. Onlar zaten canli demektir, korkmayin. O arada beslendikleri suyun icerigi konusunda yorum size kalmis tabii. Gene Amerika'da midyelerin geldigi zamani sorarsaniz size dogru bilgi vermek zorundalar. Ben en fazla 3 gun diyorum, sonrasi nanay. Her iki kosulda da midyelerin agizlarinin oyle faras gibi acik olmamasi gerekiyor. Mumkunse hepsinin tamamen kapali ya da en fazla 1-1.5 mm acik olmasi lazim. Daha cok aciksa kuvvetle muhtemel onlari hayata dondurmeniz zor.

Soru: Eve getirdim, temizledim. Simdi olu olanlari nasil secegim?
Yanit: Buyuk bir kapta soguk suyun icine atin once, birkac dakika bekleyin. Kabugu acik olan midyeleri parmaginizla bastirip kapattiginizda yeniden aciliyorsa midye sizlere omur demektir. Hasladiktan sonra acilmayanlar da olu demektir, onlari da atin.

Soru: Zaten zor buldum midyeleri, agizlari tam kapanmiyor. Onlari kullansam olmaz mi?
Yanit: Hayir, olmaz. Onlar oludur, tahmin ettiginizden cabuk bozulurlar. Les gibi kokmasalar da bozuk olabilirler. Yemegin tadini rezil etmek bir yana midenizi de bozarlar. Elinizde dogru durust midye kalmadiysa baska yemek yapin.

Soru: Bari bir iki tanesini kullanayim. En irileri olu cikti.
Yanit: OLMAZ! Dit, hmmmm, dit! Atin onlari, cabuk...

Soru: Bu haslama suyu igrenc gorunuyor. Camur gibi. Ustelik dibinde de kum/protein vs. birikmis. Gercekten bunu mu kullanacagim pilavda ve midyelerin son pismesinde?
Yanit: Evet, kabuguyla pistigi icin haslama suyu biraz tortulu olur ve tortularin bir kismi yenecek gibi degildir. Onerim, oncelikle haslama suyunu 1/2 saat kadar dinlenmeye birakin. Sonra ince bir tulbentten (ya da cheese cloth'tan) yavas yavas suzerek baska bir kaba aktarin. Tencerenin dibinde kalan tortuyu ve suyun yaklasik 1/5'ini atabilirsiniz. Geri kalanini kullanmanin bir sakincasi yoktur. Eger bu suyu pilavda kullanmazsaniz gercek midye dolma tadi alamazsiniz, haberiniz olsun.


Soru: Bu midyeleri dolduruyorum, kabuklarini kapatiyorum, zemberek gibi aciliyorlar. Yoksa ben yeteneksiz miyim?
Yanit: Hayir, yetenekle ilgisi yok. Midyeleri ikna ettiniz mi? Hayir, tabii ki etmediniz. Ikna yontemi, tam anlamiyla bir kol burkma harekati aslinda. Kabuklar ayni duzlemde olacak sekilde (ya da baska bir deyisle "tamamen") acin. Sonra birini sabit tutup otekisini 90 derece cevirin. Bu islem, kabuklari birbirinden kopartmadan yaylanmaya neden olan baglari kopartacaktir. Simdi istediginiz gibi doldurun, kabugu kapatin. Iste bu kadar. Asagidaki fotograflarda olayi saniye saniye yansittim.



Soru:
Midyeler yine de oyle dikine dikine durmuyor, devrilip aciliyorlar. Lastikle ya da iple baglasam olmaz mi?
Yanit: Hayir, olmaz! Iple baglamak, icini doldurmaktan uzun surecegi gibi sonucta kayip hicbir ise de yaramayabilir. Caniniz lastik tatli midye dolma yemek istemiyorsa paket lastigi de kullanmayin (ben kullanana rastladim, afedersiniz tadi burada soylenmeyecek kadar berbatti). Tencerenin dibine askeri nizam, sIkI sIkI yerlestirirseniz, dolmalar kabuklari acilmadan ve suyun icinde yuzmeden pisecektir.


Soru: Eee, bendeki midyeler tencereye cok/az geldi. Ne yapacagiz simdi?
Yanit: Buraya kadar okuduysaniz yapmaya cok niyetlisiniz galiba, son bir tuyo daha vereyim. Eger tencere kucuk geldiyse lutfen tencereye kat cikmayin. Midye dolmalari suyun icinde yuzdurmek ne kadar kotuyse buharda pisirmek de o kadar az lezzetli yapiyor. Ikinci bir tencereye gecin. Eger bu tencere de buyuk gelirse tencerenin icin ici su dolu bir kase koyun; yer kaplasin.

Soru: Kac tane yemek lazim?
Yanit: Eger ugrasip 2 kg midye doldurduysaniz yarisini direk kendinize ayirin. Geri kalanini baskalari paylassin. Agzi sIkIca kapali bir kapta 2-3 gun buzdolabinda idare ediyor. O gun bitiremeseniz de bilin ki yapilanin yarisi yapana aittir! Bu fotograftaki disimin kovuguna bile gitmemistir. Olmus mu diye bakarken bile bunun birkac katini gotururum ben... (Bu arada, ben = Dalgic Erik)


43 Comments:

Blogger ycurl said...

Valla omurluk bir yazi olmus bu. Ben burada bir kere denedim ama hic akil kari is degil. Kapaklarin acilmamasi icin uzerine tabak kapatmistim.
Gecen yil arkadasim balik pazarinda beni bir midye dolmaciya goturdu. Seyyar Hikmet amca, Istanbul'un en iyi ikincisi midye dolmacisiymis (birincisini hatirlamiyorum). Dedim ki ona ben de yaptim. Gulerek acilmamasi icin iple mi bagladin yoksa dedi. Tezgahi piril piril uzerindeki onluk piril piril. Esi hazirliyormus midye dolmalari ve lezzetleri de cok guzel. Hani usenipte yapamayanlar icin balik pazarinin girisindeki Hikmet amcanin midye dolmalari hazir ve nazir bulunabilir.
Ama simdi burada bu kadar ozenle yapan arkadaslar olduguna gore oralari ziyaret etmek icin bir neden bulmak gerekli degil mi ama :)

11:10 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Ben de son midye dolma denememden sonra kendime bir daha ozlemeyi yasakladim. Cok ozleseydin ruyanda gorurdun, ruyanda gorduysen de yapmaya ne gerek var, doymus kadar olmussun iste diyorum.
Yapanlara Allah sabir versin

2:38 ÖS  
Blogger Doruk said...

Vay canına! İstanbul'da midye yemiyorum ama Çeşme'de kilolarla götürüyorum üzerinize afiyet. Evde yapmayı hiç düşünmemiştim, şimdi gelecek yaz için kendime ödev verdim. Son zamanların en heyecanlı postu bu, benim için:)

5:00 ÖÖ  
Blogger Oya Kayacan said...

Her babayiğitin harcı değildir midye dolması, bravoooo doğrusu. Hem de çok adabıyla falan yapılmış, haarika. Ben midyelerimi temizleterek alıyorum. Beylerbeyi İskele Meydanı balıkçılarından isterseniz eğer, size bir çay söyleyip oturturlar önce, midyeler de bir süre sonra ayağınıza gelir. Benim balıkçım İsmail'dir. Midyeli pilav için de miniciklerini temizletiyorum otuz kırk tane, 150 tane de iç midye... Aklınızda olsun yani hem midye dolmasını aratmaz, hem de işin daha kolayına gitmek isteyenler için idealdir.

6:33 ÖÖ  
Blogger fethiye said...

kac zamandir deneyeyim sunu diyordum, bizim komsular denemis, yazmis bile! Hani siz bize gelecektiniz ya, tamam buldum, bundan yapalim beraber ;)

11:34 ÖS  
Blogger Dalgic said...

Duygu: Biz de cok zor oldugunu dusunerek basladik, ama sonucta o kadar da zor degil. Bir haftasonu 2-3 saatini ayirabilirsen en az iki uc gun doya doya diyecek kadar dolma yapabilirsin. Tabii asla disaridan almak kadar hizli olmuyor. ;)

Ycurl, biz de zamaninda cok yerdik balik pazarindan. Hala da gittigimde yerim, ama acikcasi kimin tezgahindan yedigimi bilmiyorum. Hikmet Amca'nin midyesini merak ettim dogrusu. Yiyip icinde farkli ne var, ogrenmek lazim. Kapimiz her zaman acik, midye bahane olacaksa hemen yapalim, buyur gel...

Tugba, azmi kaybetmemek lazim diyorum. Kolayini bir buldurursan gerisi gercekten cok keyifli. Bence denemeye devam et...

Burcu, yazdiklarin icin tesekkurler. Turkiye'de yazlikta yapmak eminim daha kolay olur. Nedense kisin yemek pek gelmiyor aklimiza. Hep bahar, yaz aylarinda yiyoruz biz de... Umarim tarifi seversin.

Oya, sana da yazdiklarin icin tesekkurler. Ozellikle Beylerbeyi'nde satildigini bilmek cok guzel. Ic midyeli pilavi da mutlaka deneyecegiz. Simdiden aciktim, hatta gozum dondu. YesilErik'i kandirip bu aksam mi yapsak... Neyse, bir gidelim eve...

Fethiye, yeminlen gelcez... Valla gelcez. Gelince mutlaka yapalim bunu. Biz de cok isteriz. Tabii baska cin procelerin varsa onlar da olur. Maksat yemek olsun. ;)

4:15 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Elinize saglik. Cok guzel gorunuyor dolmalar. Ben de bundan 5-6 sene once Whole Foods'tan midye alip denemistim yapmayi ama cok da begenmemistim kendi yaptigim midye dolmasini. Sizin tarifinizi gorunce biraz cesaret geldi, tekrar denesem mi acaba diye. Yalniz temizlemesi ile ilgili kaygilarim var biraz. Icinde siyah kilciklar var. Bunlari tam olarak nasil temizleyecegimi bilmiyorum. Biliyorum cok ayrintili yazmissiniz ama temizleme asamasini biraz daha anlatmaniz mumkun mu? Temizleme kismini tam olarak anlayabilirsem tekrar denemek istiyorum. Tesekkurler.
Gul

1:19 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

Gul, merhaba ve tesekkurler. Midyelerin o kilcik dedigin kisimlarindan kapalilarken kenarindan yakalayip sertce cektigin zaman kurtulabiliyorsun. Bir iki defa cekistirmen gerekiyor cogu zaman. Gerci bu Whole Foods'dan son aldiklarimizi nasil temizledik hatirlamiyorum. (Bu arada biz bu kilciklara biyik diyoruz :)) Belki de biyiksizdilar, birileri bizim yerimize temizlemisti. Umarim denersin ve begenirsin. Cesaret verdigimize sevindim :)

4:50 ÖS  
Blogger Dalgic said...

Gul, merhaba. Ben de cesaret verebildigimiz icin sevindim. Midyelerin temizlenmesiyle ilgili ben de birkac sey ekleyeyim. Whole Foods gibi marketlerde satilan midyeler genellikle kabuklari iyice kazinmis ve biyiklari temizlenmis (debearded) olurlar. Yani cogunda en azindan disa sarkan biyik olmaz. Gorunenleri de pisirmeden once kuvvetlice cekersen kopacaklardir.

Disaridan kopan biyiklar, her zaman iclerinde olmamasi anlamina gelmiyor. Bir miktar icinde de kaliyor olabilir. Acikcasi az bir biyik kalirsa cok aldirmiyorum. Ancak midyelerin tum biyiklarindan kurtulmak icin tek kesin bir yol var, o da midyeleri pisirmeden acip iclerinden biyiklari temizlemek. Bunun icin midyeyi avcunun icine yerlestirip sIkIca tut. Sivri ucu parmaklarina yakin duracak, cukurca olan kismi yukari bakacak. Bicagi cukur yerin ortasina saplayip dort-bes hamlede midyenin genis kenarina dogru ilerlet. Amac, icerideki beyaz kas bagini kesmek. Bu bag kesildikten sonra midye hemen acilacaktir. Icinden biyik kismini cekerek kopartabilirsin. Ben bu yontemle temizledigim midyelerden hic dolma yapmadim. (Boyle actiklarimla genelde balik avlarim ;) Ileride bir midyeyi acacak olursam fotograflarini yayinlarim mutlaka.

Umarim yaptigin dolmalar cok guzel olur, zevkle yersin.

2:37 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Cok tesekkur ederim beni bilgilendirdiginiz icin. Sizi bu kadar ugrastirdiktan sonra denemezsem ayip olur artik:)
Gul

12:51 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Merhaba,
Bu hafta sonu gelecek bir grup Amerikali misafire midye dolma yapmak gibi bir arzuya kapildim (insallah kiymetini bilirler). Daha once yapmisligim yok, ama deli cesareti iste! 2 kilo midyeden asagi yukari kac adet cikiyor? Yanina baska yemekler de olacagi icin midye dolmalarin miktarini hic abartmayayim diyorum da. Bir de sevmeyecekleri tutar, o zaman isin yoksa misafir katili ol...
Z.

2:32 ÖS  
Blogger YesilErik said...

Merhaba Z.

Yorumunu simdi gordum, sizin misafirler gelmis ve de gitmislerdir herhalde. Ama gene de yazayim: Bu deneme icin herhalde 1 kg midye fazlasiyla yeterli olurdu. Buradaki mideyeler cok ufak cunku... Sevgiler.

10:04 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Cevap icin cok tesekkur :) Misafirler daha gelmedi. Cumartesi gelmelerini bekliyoruz. Kimisi vejeteryan, kimisi kirmizi et yemek, kimisinin domates ve peynire alerjisi var diye 3 bilinmeyenli denklem cozumu gibi menu yaratmaya calisiyorum. Bakalim midye dolmanin sonu hazin olacak mi :) Z.

12:53 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Sevgili Erik Ailesi,
Esim ve midye dolma yapacagimi telefonla haber alan Istanbul ahalisi evde oturmaktan gercekten baydigimi anladi. Hafta boyu her gun gidip "yarin midye gelecek mi?" diye sorup her gun olumlu cevap aldigim, cunku her gun taze midye getiren Whole Foods saticilari da bikardi da neyse ki her sefer farkli adama denk geldim.
Eve taze taze getirdigim midyeleri temizledigimi duyan esim "ay simdi onlar canli canli mi?" diye vicdan azabi cektirmeye calissa da dolmalari yerken vicdani arkasini donecektir, eminim.
Temizleme asamasinda fark ettim ki midyelerim gercekten canliymis. Zira sakallarini cekistirirken onlar da simsiki kapattilar kabuklarini. Bu tam da "acaba aci cekiyorlar midir?" diye kendimi sorgularken oldu. Gece benim tuylerimi yolmaya calisan midyeler gormekten korkuyorum. Bu dusuncelerden kurtulmak icin bir tepsi midye hazirlayip Staples Center'daki hokey ve basket maclarindan once insanlari bu yeni lezzetle tanistirip Los Angeles'in ilk Mercan subesini kurmayi hayal ettim. Tabi yarinki misafirlerden cikacak fokus grup arastirmasinin sonuclarina gore yapacagim yatirimimi.
Simdi gidip ic pilavi hazirlamali. Tesekkur :)
Z.

2:13 ÖS  
Blogger huseyin said...

Arkadaslar, midyeyi hep bi yerlerden almaktan bahsetmissiniz... Peki direk denizden kendimiz toplasak olmuyo mu bunu? Ben oyle bisey yapmayi dusunuyorum da, kayaliklarin ustunde oluyodu bi suru, onlardan yapsak olmaz mi ki?

9:31 ÖÖ  
Blogger Dalgic said...

Tabii, denizden de toplanabilir. Yalniz toplanan yerin kumluklardan mumkun oldugunca uzak olmasi lazim. Cok dalgali yerlede uzak olsa da icine kum girebiliyor. Onerim akintinin bol oldugu, ama dalgalarin dibi cok karistirmadigi yerledeki en iri midyeleri secmek olacak. Dedigim yer bogaza cok benziyor, ancak ben olsam bogazdan cikarttigim midyeleri yemezdim.

5:49 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Kutsal 11 ayların gelmesini beklemeye dayanamayan fasıl meraklısı dostlarım bu haftasonu polenezköy'de toplanmaya karar verdi.Fasıl-rakı-z.yaglı üçlemesine Midye dolma yaparak katılmaya karar verdim.hatta midyeleri kendim çıkararak yapmayı daha bir anlamlı buluyorum.Sevgili arkadaşımız gayet yeterli bir tarifle anlatmış meseleyi zaten..Ee bizlerede yapmak kalıyor...

1:06 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Okurken ağzımın suyu aktı resmen :D midyeye bayılıyorum (bol limonlu)

11:09 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

fotoğraflı anlatım süper olmuş

1:27 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Resimler,anlatım çok güzel olmuş !!ellerinize sağlık!!İstanbul'da ne çok ta yerdimmm!! çok özledim ama bu tarifi gördükten sonra mutlaka deniyeceğim :) bakalım neye benzeyecek!!! :D

4:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Gercekten Resimli anlatim cok guzel olmus,sadece resimler deil anlatımda cok iyi ellerinize sağlık. Genç AşÇı

2:44 ÖS  
Anonymous Adsız said...

yok boyle bir sey, bu ne hos bir tarif, kendimi izmir de kordon da midye tezgahi basinda gibi hissettim. ben de yurt disinda yasiyorum ve Sizi oyle iyi anliyorum ki; evet degisik lezzetler denemek super ama oyle tatlar da var ki insan ariyor iste caresi yokkkkk. ben de Sizin tarifi ve puf noktalarini harfiyen uygulayarak hafta sonu kendime kurban sectigim turk arkadaslara yapacagim. bakalim nasil geri bildirimler alacagim. tekrar tesekkurler.

12:42 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Saroz'da Temmuz ayında Midye çıkarmıştım.Bir sene sonra aynı yerden Ağustos ayında Midye çıkardım .Midyeleri açtığımda içleri kırmızıydı ve çok yumuşaktı acaba Midye toplamanın zamanımı var?

6:05 ÖS  
Anonymous berrin said...

bugun yaptim midye dolmasi super bir tarif olmus
en ince ayrintisina kadar yazmissiniz cok cok tesekkurler bence en onemli puf noktasi midyelerin doldurulduktan sonra kapanmasi kismi )))) midye dolmasi sevenler bence bu tarifi gozu kapali denemeliler cokta basit hic oyle bir kac saat surmuyor zeytinyagli yaprak sarmasindan kirkkat daha kolay ellerinize saglik harikasiniz nasil tesekkur edecegimi bilemiyorum

2:48 ÖS  
Anonymous Adsız said...

inanilmaz bir tarif -

Istanbul'dan bir sene uzakta kaldiktan sonra ve bugun markette midyeleri gorunce dayanamadim aldim, eve gelirken tarifiniza baktim ve iki saat sonra tika basa midye dolma ile domus mutlu bir turkum connecticut`da :)

tarif mukemmel, en ince ayrintisina kadar yazmissiniz, ellerinize saglik. Ben de en ince ayrintisina kadar takip ettim, tek takildigim nokta kimyon/tarcin oldu. Yukardaki ingredient listesinde kimyon, tarifin icerisinde tarcin deniyor. Ben kimyonla yaptim ve sanirim dogru olan da buydu, cunku zaten kus uzumu ve sekerle yeteri kadar tatli not olusuyor ic pilavinda.

Eklemek istiyorum ki - sanirim bu kucuk midyeler tad olarak daha konsantreler, cunku Istanbul`da yediklerimde, icerisindeki midye tadini cok berligin alamiyordum ama burdan aldigim (kanada mali) midyelerde midye tadi cok daha belirgindi.

Tekrar tekrar tesekkurler, bu gurbet kosesinde bana memleketimin bu guzel tadini yasatan tarif icin!.

Selamlar

Deniz

9:37 ÖS  
Blogger Arif said...

Isvecden yaziyorum,
Tarifin cok guzel ve detayli bir anlatimin olmus. Tarifin ve zamanini harcayip bu tarifi internet araciligi ile bizlerle paylastigin icin size cok tesekkur ederim. En kisa zamanda deneyip Balik restaurantimda Isvecli musterilerimin tabaklarina service surecegim. Saygilarimla.

2:44 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Herşeyi çok güzel açıklamışsınız, özellikle soru cevap kısmı çok güzel... Ancak bir daha midye dolması yemeyeceğim. Yazıktır, hayvanlar işkenceden işkenceye tabi tutuluyor resmen... Zeytinyağlı yaprak sarması yaparım daha iyi ! Bir de minik bir hatırlatma doğrusu; ''midye DOLMASI''dır. (İsim tamlaması...)

10:01 ÖÖ  
Blogger Dalgic said...

Buraya bakmayali oldukca zaman gecmis. Yorumlarin hepsi icin cok tesekkurler. Midye dolmaSI ( ;) ) tarifini deneyen herkese cok tesekkur ederiz.

Kisa bir not dusmek istiyorum. Biz ic pilava hem kimyon hem de tarcin koyuyoruz az miktarda. Ikisinin de yeri ayri. :)

9:00 ÖS  
Blogger Dalgic said...

Not iki... Biraz bakip ogrendim ki beyaz etli midyeler genelde disi, turuncu etliler erkek oluyormus. Tadlari arasinda bir fark yok. Sanirim midye mevsimi gibi bir sey yok. Omurleri 2-3 yildan 20 yila kadar uzandigi icin toplanan yerin genel olarak agir metallerden ve pislikten arinmis olmasi cok onemli. Ornegin, Istanbul Bogazi ya da Izmit Korfezi midye toplamak icin en iyi yerler degil. Ha sen bogazdan midye yemiyor musun derseniz, ben gozlerimi kapatip yiyordum. Artik istesem de yiyemiyorum. :)

11:10 ÖÖ  
Anonymous Gültekin said...

Almanyadan Gültekin;
Bende bugün marketten bir kilo taze midye aldim.Midye zamaniymis bu aralar. Tabii Kuzey denizinden geliyorlar.Internette aradim bir tarif sizinkini buldum ve bayildim. Harika aciklamissiniz her detayi. Kutluyorum sizi. Tahmin ediyorum tadida cok güzel olacak. Simdiden heyecanliyim. Yanina RAKI 'mida hazirladim tabii. Emek cekip yapanlara afiyet olsun.Tüm midyecilere sevgiler.Gültekin.

12:07 ÖS  
Anonymous Gültekin said...

Gültekin;
DiKKAT DiKkAT! Listede yanlislikla Kimyon yazilmis. Dogrusu Tarcin olacak! Tarifi yazana duyrulur.!!!!!!

5:36 ÖS  
Anonymous Adsız said...

dogma buyume istanbulluyum... biz midye dolmayi surekli yapariz..midye bicakla acilir.. ici doldurulur ,... az bir su ile pisirilir.... kimyon konmaz. bol karabiber tarcin.. cok az nane,, ve az da dolma bahari..kullandigimiz baharatlardir.. birde boyle deneyin.. farki goreceksiniz

11:57 ÖÖ  
Blogger Dalgic said...

Uyarilar icin cok tesekkurler. Icindekiler listesindeki kimyon gercekten de tarcin olacakti. Duzeltme yapildi, yanlisliktan dolayi agzinin tadi kacanlardan ozur dilendi...

11:23 ÖS  
Anonymous burcud said...

Muhtesem bir tarif olmus tesekkurler:)
suan ocakta pisiyorlar dedim ki kendi kendime eger bunu da yaparsam Turkiye ozlemimi avutacaktir belli bir sure:)tekrar tesekkurler Dallastan sevgilerle
Burcu

8:06 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Ya yapması sorun değilde çok zor değil ama ben şimdi çok üzüldüm midyeler canlı canlı kaynatılıyor diye, çok da özledim Türkiye de yemiştim. Amerikada donmuş ağzı açıkları satıyorlar işte o yenmez demişsiniz. Ben kaynatamam canlı canlı zehir olur bana en iyisi unutayım ben bu midye dolmayı

4:57 ÖS  
Anonymous Adsız said...

merhaba arkadaslar almanyadan selamlarr.. bende yapmayi denedim, hersey cok güzel oldu, tencerede düzmesi cok zor oldu, cünki midyeleri kapatamadim, kendiliginden aciliyorlardi, baglamayida düsündüm ama tarifde baglamayin yazdigi icin yapmadim..

hersey cok güzel oldu, ama midyeleri nsl kapatacagimi anlamadim, trde canimiz cikardi acmak icin, burda kendiliginden aciliyorlar...

pilavini doldururken midye kapaklarini tamamen ayirmadim sivri olan yerler yapisikdi, ayni haslama suyun icindeki gibi (resim)..
nsl yapacam o kapatma isini ya? yoksa hersey cokkk güzel oldu, hersey tamam!

slmlar kerim

9:54 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Hocam sag olasin. Bu sayede midye dolma da yapmis olduk :).

atacan
Seattle

10:11 ÖS  
Anonymous Adsız said...

www.cugamidyedolma.com buradan bakabilirsiniz

6:53 ÖS  
Anonymous Serhat said...

Avustralya ya tasinali yaklasik 1,5 sene oldu. Yurt ozlemi arttikca artiyor. Esimin aklina dustu bir kere bu midye dolma. Ya yapicaz ya Turkiye ye donucez :)

3:46 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

vira bismillah dedim yaklasik3 kg midye aldim. esim alma ugrasmam ben bunlarma dedi dinlemedik :) ben yaparin elini surme sen edim ama pisman oldun. midye acmaya acilmaz kapamaya kapanmaz epeyce zahmatli bir is ama su an bu yaziyi yazarken midyeler kayniyor son safhasinda da ortaya ne cikacak merakla bekliyorum
4 saatimi aldi buna deger diye dusunuyorum sonucu ne olacak tam bilmiyorum ama yapmak isteyenlere tavsiye ederim amma allah yardimciniz olsun :)
yaziyi yazan arkadasada emegine saglik 3 gundur aradigim ve gordugum en aciklayici anlatim tesekkurler

1:16 ÖS  
Blogger Unknown said...

Ikinci kez yapiyorum, midye dolmalar harika, isyerindeki akadaslar ve esim herkes bayildilar. San Fransisco dan selamlar

10:33 ÖS  
Blogger kamøløsø said...

Harika bir tarif. Geçen ay Bolognada 3-4 kilo midye ile 15 kişilik yapmıştım. Tenceredeki son pirinç tanesine kadar hepsi afiyetle yendi.

O günden beri herkes midye dolma soruyor. Ama gel gör ki kabuklu temiz canlı midye bulmak midyeyi yapmaktan çok daha zor. Denize kıyısı olmayan Bolognada her mevsim mis gibi canlı midye bulabilirken, ne İstanbulda ne de Selanikte hiçbir yerde bulamadım. (bakmadığım yer kalmadı)
Şimdi Giritte yine aynı mesele. 5 tane balıkçı gezdim hiçbirisinde midye yoktu. En sonunda sadece donmuş balık satan bir balıkçıdan 2 kg donmuş halde midye aldım. Gayet temiz bir şekilde, kapakları kapalı vacumlanmış midyeler. Umarım pişirirken bir aksilik olmaz. :)

4:04 ÖS  
Anonymous Adsız said...

new york dan belvi ben,oncelikle tarif icin tesekkurler,midyelerimi gourmet marketten aldim,cok buyuklerdi,2 kilo aldim ve dedim ki kendi kendime 2 bardak pirinc az olur bunlara,3 bardak koyayim ben,yanilmisim :)tam 1 bardak pirincim arti :)sakal olayi hakkaten cok bunaltici,hasladiktan sonra cikartabildim sakallari,saat 22 de basladim ve su anda saat 1 33,bi tadina bakayim dedim,1 tane oldu 8 tane :))) usenmeyiniz sevgili dostlar,yapiniz, afiyetle yiyiniz.Bir daha yapar miyim? eger yalniz yapacaksam yilda 1,yardim alirsam surekli yaparim :)bir de tarcin bana biraz fazla geldi eger araniz yoksa tarcinla azaltailirsiniz.

1:38 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home

Powered by Blogger