Pazartesi, Ağustos 07, 2006

Mangalda Enginar


Mangal mevsimi tam gaz devam ediyor. Gerci yagmur ve kar da bizi pek durduramadi daha once ama yazin elbette bu isin keyfi baska oluyor.

Enginari boyle yakin zamanda bir restoranda denedim ve cok hosuma gitti. Harika bir aperatifti, hafif ve de lezzetli. Hemen kendim yapmaya giristim. Mangal yoksa sadece haslayarak da yenebilir enginar ve bu da cok lezzetli oluyor elbette. Mangalda yapildigi zaman ise enginarin fazla suyu gidiyor ve daha yogun bir enginar tadi aliniyor. Bir de komurun kattigi o lezzet apayri tabii…

Malzemeler:

1 butun enginar
½ limon
sizma zeytinyagi
tereyagi (istege bagli)
tuz
taze cekilmis karabiber

Sos icin:

1 tatli kasigi Dijon hardali
1 tatli kasigi eksi krema (mayonez de olabilir)
1 yemek kasigi limon suyu
tuz

Yapilisi:

Butun enginarin ucu ve yapraklarinin sivri uclari kesilir. Yarim limon eklenmis (suyu ve kabugu) bol suda 20 dk kadar haslanir. Enginarin yapragi koparilmak istendiginde direnc gostermeden kopuyorsa olmus demektir. Fazla suyu suzulur, ortadan ikiye kesilerek icindeki tuyleri bir kasik yardimiyla alinir. Uzerinde sizma zeytinyagi gezdirilir, tuz ve bolca taze cekilmis karabiber koyulur. Mangalda yuzu atese donuk bicimde 10 dk kadar pisirilir. Pistikten sonra istege gore uzerine tereyagi surulebilir. Bu parlak bir gorunum de kazandiriyor. Sos icinse, yukaridaki malzemeler karistirilir, istege gore daha tuzlu veya limonlu yapilabilir. Sosa banarak yenir.

Afiyet olsun…

4 Comments:

Blogger ycurl said...

Iyi ki actiniz su erik bahcesini. Demek mangalda enginar. Durun ya daha sardalyeleri deneyemedim bir de enginar cikti :) Annem haslar enginarin kabuklarini sonra siyira siyira yersin. Nedense yanina da bakla yakisir.

1:58 ÖÖ  
Blogger YesilErik said...

:)) Iyi ki ziyaretimize geliyorsun sen de Ycurlcum. Sardalyalarla enginari bir postada yaparsin artik, hazir atesi yakmisken :) Erik'in anneannesinin de boyle baklali enginarli cok guzel bir tarifi varmis, anlatip durur. Daha bana yemek kismet olmadi maalesef.

1:57 ÖS  
Blogger Oya Kayacan said...

Seneye artık, minik enginarların peşinde koştuğum ve rastgelmişse bulduğum bir günün akşamında, bahçedeki dut ağacının altında, yanında da kısmet neyse, mangalda...

2:38 ÖS  
Blogger YesilErik said...

Oyacim, ruzgar da pufur pufur essin bi yandan enginarlar olurken :)

2:18 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Powered by Blogger