Perşembe, Ağustos 17, 2006

Findikli Besamel Soslu Lazanya


Bir findikli tarif de bizden. Findik, genellikle tatlilarda kullanilan bir malzeme. Ancak biz bir degisiklik yapip tuzlu bir yemekte kullanmak istedik. Besamel sosuna yakisacagini dusunduk; besamelin de lazanya icinde cok lezzetli olacagini tahmin ederek bu tarifi uydurduk. Sonuc gayet basariliydi.

Malzemeler (4 kisilik):
  • 1/2 paket lazanya
  • 1oogr. findik
  • 2 yemek kasigi tereyagi
  • 2 yemek kasigi sivi yag
  • 4 tepeleme dolu yemek kasigi un
  • 3 su bardagi sut
  • 50gr. beyaz peynir
  • 50gr. cedar peyniri
  • 50gr. parmesan
  • 1 cay kasigi mahlep
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 100gr. guneste kurutulmus domates ya da 2 yemek kasigi salca (istege bagli)
Yapilisi:

Kaba Findik Unu: Findiklar 200C (400F) sicakliktaki firinda 6-7 dakika kavrulur. Findiklarin 80 grami mutfak robotunda un haline gelinceye kadar cekilir. Geri kalan 20 grami eklenip cok kabaca parcalanir.

Besamel Sosu: Tereyagi ve sivi yag tavada kizdirilir. 2 kasik un eklenip karistirilir. Cekilen findiklardan 2 yemek kasigi eklenip 30 saniye kadar kavrulur. Geri kalan un da eklenip acik kahverengi oluncaya kadar karistirilarak kavrulur. Bu arada unun iyice pismesi gerekli. 2.5 bardak soguk sut yavasca eklenip cirpici telle kavrulmus un karisimina yedirilir. Bu karisim, oldukca koyu kivamli oluyor. 1-2 dakika daha pisirilip atesten alinir. Icine tuz ve mahlep eklenir, iyice karistirilir. Istege bagli olarak ince kiyilmis kurutulmus domatesler besamele eklenip iyice karistirilir.

Beri tarafta lazanyalar yumusayinyaya kadar haslanir, sudan cikartilip kagit havluyla kurulanir, bir tepsiye yanyana dizilir. Her birinin uzerine 1.5 yemek kasigi besamel sosu yayilir. Lazanyalarin dar kenarlarindan birine yakin, esit parcalara bolunmus beyaz peynir ve rendelenmis parmesan peyniri konulur. Lazanyanin uzerindeki besamelin uzerine 2 tatli kasigi cekilmis findik serpilir. Lazanyalar rulo halinde sarilir.

Derince bir firin kabinin dibine 3-4 yemek kasigi besamel yayilir. Lazanya rulolari besamelin uzerine yanyana dizilir. Geri kalan besamelin icine rendelenmis cedar peyniri ve yarim bardak sut eklenip karistirilir, bir tasim pisirilir. Bu sos, lazanyalarin uzerine dokulur. Geri kalan cekilmis findiklar da bu sosun uzerine serpilir. 200C'ye (400F) isitilmis firinda uzeri kizarincaya kadar (yaklasik 15-20 dakika) pisirilir.

Firinin icinden...

Bahcede servis...

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımizla ilgili hiçbir maddi talebimiz olmayacaktır.

Afiyet olsun...

4 Comments:

Blogger fethiye said...

erik bahcesinde findikli lazanya ha? :) belli oluyor muydu findik tadi merak ettim.

ellerinize saglik ikinizin de! ;)

6:07 ÖS  
Blogger Dalgic said...

Fethiye sagolasin. Findik tadi oldukca belirgin. Findigi hem cekmeden firinda, hem de besamel sosu yaparken yagda kavurdugun icin olabilir. Tabii bir de her lazanya rulosunun icine serptigimiz findiklar var. Mahleple de birbirlerini cok guzel tamamliyorlar. Biz kisa sure icinde yine deneyecegiz; bugun tepsiyi bitidik YesilErik'le. (Tadi hala damagimda, olsa yine yerim gecenin bu saatinde)

12:32 ÖÖ  
Blogger Doruk said...

Mahlep ve fındık mı, son derece başarılı bir eşleştirme!

5:01 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Lazanya çok güzel gözüküyor

1:35 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home

Powered by Blogger